Izvorišta

U 115. izdanju emisije predstavljamo špansku pevačicu i glumicu Maríu Dolores Fernández Pradera i grupu "Anemos" iz Atine. María Dolores Fernández Pradera rođena je 29. avgusta u Madridu. U pozorištu je započela karijeru kao glumica, od pedesetih godina do danas, a snimila je više od 35 albuma.

Njen repertoar je sastavljen od pesama španskih, kubanskih, evropskih i američkih kompozitora, ali se specijalizovala za interpertaciju tradicionalne muzike Perua, Argentiine, Meksika i Venecuele.

Taj repertoar, sa grupom "Los Gemelos" izvodila je skoro 30 godina. Pesme sa njihovog poslednjeg zajedničkog albuma su posvećene Koridi. Mi smo izabrali Las Vaquerias, Coplas toreras. Poslednji u nizu je album dueta, popularnih pevača i operskih zvezda "Maria Dolores Pradera en Buena Compania". Iz prebogatog opusa ove izvandredne pevačice odabrali smo pesme koje se retko emituju na programima, a slušaćemo i izbor sa poslednjeg CD-a.

Anemos je grčka grupa iz Atine. Kostas Hatzopoulos je kompozitor, aranžer i tekstopisac a Katerina Nitsopoulou pevačica i tekstopisac, grupa je počela sa radom 1998. Anemos ili vetar, ime koje sjajno oslikava viziju grupe. Njihova muzika je u isto vreme izrazito osećajna i dinamična sa rok elementima, grčkim tradicionalnim temama, renesansnim motivima. Kažu da njihova muzika, kao vibracije vetra, prenosi seme sadašnjosti u budućnost. Slušaćemo pesme Louloudi, Paradise, Poulia ki Agrimia.

Urednik i voditelj: Bilja Krstić.

Radio Beograd 1, 23.00 

Za hit meseca, možete glasati na adresu: biljakrstic@gmail.com
 

 

Изворишта

Autor:
Музичка редакција Првог програма Радио Београда

Музика удаљених крајева планете, модерна извођења традиционалних мелодија и песама, културна баштина најмузикалнијих народа света, врели ритмови...У две речи: World Music. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се