Muzička pletenica

Genealogiju porodice Popaz čine preci koji povezuju prostor balkana vrlo snažno. Četiri brata koja su činili okosnicu orkestra Dušana Popaza su: Ivan – violončelista, kao najstariji rođen 1902. godine i upokojen 1969, zatim Dušan –violinista i vođa orkestra rođen 1906, upokojen 1966, potom Jovan – cimbalista rođen 1910 upokojio se 1970. godine i na kraju Pavle rođen 20.j ula 1914. upokojen 1989. godine.

Pošto su se počev od 1902. svake četvrte godine rađali do1914. možemo zaključiti, u šali, da je za stvaranje ovog orkestra bilo potrebno 12 godina. Roditelji braće Popaz su bili majka Milka i otac Dimitrije, koji je bio rumunskog porekla. Otuda i često naginjanje prema folklornoj melodici ovog naroda. Pa čak i sama postavka orkestra kao i harmonska faktura naginjala je rumunskom stilizovanju narodnih pesama, melodija i kola.  

Orkestar Dušana Popaza sačinjavale su: tri violine, viola, violončelo, ponekad i dva violončela, kontrabas, cimbal ili klavir, često ijedno i drugo i retko, samo ponekad gitara. Od svih članova orkestra, jedino je violinista tercista, njihov najmlađi brat Pavle Popaz odlazio da bi muzicirao sa orkestrom Vlastimira Pavlovića Carevca. Ostali nisu nikada.

Radio Beograd 1, 14.00 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Muzička pletenica Muzička pletenica

Autor:
Nenad Kamidžorac

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja. [ detaljnije ]