Nagli skok broja zaraženih koronavirusom izvan Kine

Kina je prijavila da pada broj novozaraženih korona virusom, ali je Svetska zdravstvena organizacija upozorila da se sužava prostor kontrole jer je zabeležen nagli skok broja zaraženih virusom izvan Kine. Upozorenje da postaje sve teže zauzdati međunarodno širenje korona virusa objavljeno je nekon vesti da se zaraza pogoršava u Južnoj Koreji, Libanu, Italiji i Iranu. Prema izveštajima agencije Rojters, virus se iz kontinentalnog dela Kine proširio na oko 26 zemalja i teritorija izvan - i do sada usmrtio 11 zaraženih.

U više od deset gradova u italijanskim regijama Lombardija i Veneto na nedelju dana su zatvorene sve škole, prodavnice i restorani zbog širenja korona virusa u toj zemlji. Vlasti su pozvale građane da ostanu mirni, nakon što je u Italiji potvrđeno 30 slučajeva, a da su preminule dve osobe. Istovremeno, u Rim je stiglo 19 italijanskih državljana koji su protekle dve nedelje proveli u karantinu na kruzeru "Dajmond princes". Oni su prebačeni u jednu vojnu bazu gde će u izolaciji provesti još dve nedelje.

U Srbiji za sada nema zaraženih korona virusom, a dvoje naših državljana sa kruzera "Dajmond princes" su zdravi, ali se njihovo stanje prati iz predostrožnosti, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravlje Batut. Navodi se da je granična sanitarna inspekcija veoma aktivna, i da, ne samo na aerodromima, nego i na svim kopnenim prelazima sa zavodima svakodnevno sarađuju MUP i Uprava granične policije.

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije su se dogovorile da odvojeno izađu na predstojeće parlamentarne izbore, potvrdio je potpredsednik SNS-a Miloš Vučević. Kazao je da je to dogovoreno jutros na sastanku predstavnika dve stranke. Vučević napominje da zajednički nastup nije isključen na pojedinim mestima na lokalu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje.

Retku priliku da posete groblje u Južnoj Mitrovici na dan Velikih zadušnica, iskoristilo je oko dve stotine Srba iz Severne Mitrovice. Organizovanim prevozom, stigli su do groblja na kojem ih je i ove godine dočekala tužna slika porušenih i oskrnavljenih spomenika. Veliki broj Mitrovčana poklonio se senima svojih najmilijih na groblju u selu Rudare nadomak Zvečana, gde se Srbi iz Severne Mitrovice sahranjuju od juna 1999. godine.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
    
 
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи