Umetnica sa najbržim otkucajima srca

''U meni su dva života i oba mnogostruka. Samo jedan je na površini vidljiv, a drugi je u nekim mističnim dubinama psihe. Za mene je gluma potreba mog života. Ne samo vokacija, nego skoro moj krst, koga nosim kao sudbinu od malena, od svog prvog detinjstva. Ja moram da glumim kao što ptica mora da peva, voda da teče.'' – rekla je u jednom intervjuu o svom životnom pozivu glumica Desanka Dugalić Nedeljković. O ovoj glumici, i višestruko talentovanoj umetnici govorimo u večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba''.

Dramska umetnica, pedagog i književnica, Desanka, ili kako su je mnogi zvali: Desa Dugalić (1897-1972), bila je svestrana stvaralačka ličnost. Govorila je nekoliko jezika; proputovala nekoliko kontinenata; napisala putopis i nekoliko drama; podučavala mlade ljude glumačkom zanatu i napisala jedan udžbenik o glumi. Obeležila je kulturni, posebno teatarski život uzmeđu dva rata. Za nju se govorilo da je  ''umetnica sa najbržim otkucajima srca''.

Bila je od 1922. do 1944. godine stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, i u tom periodu ostvarila 114 veoma raznovsnih uloga. U šezdeset i devetoj godini života, prvi put je zaigrala na filmu. Dobila je ulogu u filmu ''Deca vojode Šmita'' Vlade Pavlovića, a potom u filmu ''Dim'' Slobodana Kosovalića. Uz sve to, Desa Dugalić je prošla put od bogatašice do siromaha, od miljenice Beograda i medija, pa do izgnanika bez voljene zemlje i krova nad glavom.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Naslovna strana, autor: Unknown - Public Library "Vladislav Petkovic Dis", Cacak,Serbia, commons.wikimedia.org

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво