Svaka utakmica - za istoriju

Ženska ragbi 13 reprezentacija Srbije odigraće prvu zvaničnu utakmicu u 2020. godini 11. aprila u Larisi, sa selekcijom Grčke. Biće to prijateljska utakmica dva nacionalna tima koji se tek probijaju na međunarodnoj sceni. Našim devojkama to će biti tek četvrti zvanični meč u istoriji, dok Grkinje igraju- drugi, prvenac je bio sa Grčkom, prošle godine. U goste nam dolazi selektor srpskih ragbistkinja Željko Delić, koji će nam pričati o radu sa devojkama, razvoja ragbija 13 u regionu, predstojećem turniru Kupa Beograda u ragbiju 9, koji je predviđen za 15. mart.

Po završetku Evropskog prvenstva u olimpijskom rvanju u Ostiji, pored Rima, šampionat Starog kontinenta nastavljen je takmičenjem u neolimpijskim disciplinama. Među njima su bili i naši predstavnici u greplingu bez i sa kimonom, Jovan Sekulić do 77  i Marko Petković u kategoriji do 92 kilograma. Uz njih je bio savezni trener Dejan Tešić, boje naše zemlje branio je i sudija Dražen Seničak. Sa nama će ovog popodneva biti Petković, koji je- posle tri teška meča- osvojio bronzanu medalju. Naši momci su, inače, uspešni u ovoj borilačkoj veštini, redovno osvajaju medalje na prvenstvima u greplingu, i to petu godinu u nizu, nijednom se nisu vratili bez zasluženih odličja.

Klub malog fudbala Konjarnik najstariji je futsal klub osnovan na ovim prostorima. Oformili  su ga fudbalski entuzijasti iz istoimenog beogradskog naselja, davnog 20. januara 1980. godine. Najveći uspesi kluba dogodili su se  2004, kada je klub bio vicešampion u Prvoj futsal ligi, zatim kada je osvojeno treće mesto u ligi 2005, kao i trofej Kupa Beograda u sezoni 2010/2011. Iz omladinske škole izašlo je nekoliko momaka koji su kasnije napravili profesionalne fudbalske karijere, poput Luke Stojanovića (Čukarički, Apolon, Sporting) i Vukana Savićevića (Slovan Bratislava, Crvena zvezda). Nažalost, zbog finansijskih problema, KMF Konjarnik je pre nekoliko godina bio primoran da se ugasi i prestane sa radom. Početak povratka obeležio je dečji fudbalski kamp. koji je inspirisao mlade ljude iz kraja da se udruže i ponovo registruju klub za takmičenja. Vreme sadašnje- 40 godina od formiranja, KMF Konjarnik osvojio je Kup Beograda u `brazilskoj` atmosferi, u duelu sa prošlogodišnjim pobednikom, Banjicom, posle izvođenja penala. Radosti nikad kraja za sve kojima je ovaj klub u srcu, kao i za njegove predstavnike, koji će danas biti sa nama u studiju, kapitena Nikolu Vićića i ćlana Upravnog odbora Uglješu Ilića.

`Playade` je muzički sastav koga su formirale Julijana Vincan (vokal) i Željka Milošević (harfa). Spaja zvuk drevnog instrumenta sa savremenom muzikom, radeći kreativne obrade poznatih numera, ali i autorske pesme. Na ovom potonjem tek treba da rade, sada je i lakše, ima ih i četiri, prava pojačanja su stigla. Naziv `Playade`, kroz igru reči, predstavlja mnoštvo lepih stvari. Na srpskom, Plejade označava ćerke bogova iz grčke mitologije, koje je Zevs pretvorio u zvezde. Stoga se tako zove i sedam sjajnih zvezda na nebu, koje mogu da se vide golim okom u toku leta. U pitanju je plavičasto, rasejano, zvezdano jato. Ove devojke zaista zaslužuju da dotaknu zvezde. Kod njih je sve tako fino, uredno, neopterećujuće, prijaju i čulima sluha i duši. Eto prilike da se danas uverimo u to, zahvaljujući Julijani i Željki, našim gošćama u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Od 18 časova, kroz emisiju, uz javljanja reportera, pratićemo kako se odvija derbi utakmica Ling Long Super lige Srbije, između fudbalera Crvene zvezde i Vojvodine. Čućemo i fudbalskog trenera Srđana Vasiljevića, sa utiscima posle još jedne sezone provedene u Angoli, kao i novo izdanje rubrike `Od Atine do Tokija`. Tu je i razgovor sa doajenom sporta i novinarstva u Čačku, Aleksandrom Stefanovićem, poplarnim `profom sa Morave`, koji je svoj 90.rođendan proslavio uz prve primerke monografije koja je izašla o njemu i njegovom radu. Od zanimljivosti iz Srbije, beležimo još i finalne borbe Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova, koje se dešava sutra u Mokrinu, o tome nam priča predsednik udruženja `Belo pero`, Živica Terzić.

Pored dešavanja iz sveta sporta, razume se, i ove subote pratimo događaje iz kulture, javnog i umetničkog života. Otvorene su februarske izložbe u Kulturnom centru Beograda. Prihod od dobrotvorne večeri poezije u `Zvezdara teatru`, akademika Matije Bećkovića, uručen je fondu `Sveti Nikola`, za pomoć mnogodetnim porodicama, pri crkvi Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu. U galeriji `Novembar` u glavnom gradu otvorena je izložba mlade umetnice Emilije Radojčić, koja se -pored likovne umetnosti- ostvaruje u polju industrijskog dizajna i dizajna nameštaja. Centar za kulturu `Park` u Aranđelovcu dobija novo ruho, o čemu nam govori direktor Saša Simonović. Sala srpskog filma otvorena je u `Kombank dvorani`,a u Filmskom centru Srbije ponosni su i zbog činjenice da je mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u 17 gradova u Srbiji, naš sagovornik je direktor Gordan Matić. Umetnica Sanda Ristovski predstavlja publici novu izložbu Senzilik, u Galeriji ULUS.

Festival `Rođendan džeza` održaće se 14. put, i to u klubu Akademije 28, od 26. do 29. februara, o tome nam govori Vladimir Racković, idejni tvorac ove manifestacije. U ponedeljak, u Salonu kod Porte u Vršcu, udruženje `Tačka susretanja` priređuje promociju knjige pesama za decu akademika Dušana Teodorovića `Kada je dabar sreo vidru`. Dirigentkinja Milica Jelić najavljuje nam još jedno putovanje u čudesni svet muzike uz Simfonijski orkestar RTS-a, 27. februara na Kolarcu. Beogradski slikar Mihajlo Miša Kravčev izlaže u Materi, u Italiji, u mestu koje je prošlogodišnja kulturna prestonica Evrope. Na poziv Ministarstva kulture Egipta i Ambasade Egipta u Srbiji, studenti Instituta za umetničku igru, odseka Scenska narodna igra i muzika, učestvovaju na 7. Internacionalnom festivalu `Aswan International Festival for Folk And Art`, koji  se održava u Asuanu, na prisutne su- vele naši izvori- ostavili više nego sjajan utisak.

Dvadeset prvi Salon knjige i grafike u toku je u hali `Kej` u Pirotu. `Dnevnik emocija`- naziv je izložbe Danijele Jović u Maloj galeriji ULUPUDS-a, u Uzun Mirkovoj 12, dok je izložba instalacija Zorane Milićević aktuelna u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U prvoj sali Muzeja u Smederevu otvorena je međunarodna dokumentarna izložba `Za mene nije postojao drugačiji izbor`. Govorimo i o gostovanju programa Narodnog muzeja Zrenjanin u Srpskom kulturnom centru `Kolo` u Morahalumu, u Mađarskoj. RTS klub i izdavačko preduzeće `Klio` predstavili su knjigu `Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima`, autorke Ive Nenić. U galeriji Konaka kneginje Ljubice otvorena je izložba `Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac-savremeni umetnički izraz`. U Kulturnom centru Zrenjanina 26. februara biće održan 14.` Vojvođanski Brass Festival`. 

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić predložiće nam novi recept za nedeljni ručak, a čućemo nešto više i o učešću članova Kulinarske Federacije Srbije na gastronomskoj Olimpijadi u Štutgartu, na kojoj su naši poletarci osvojili bronzanu medalju u kategoriji `Restoran nacija`. S obzirom da je ovo bilo prvi učešće našeg nacionalnog tima na ovom takmičenju, sada je tu i iskustvo, ima još nekoliko osvojenih priznanja, pa će idući put- tvrdi vođa naše delegacije Dejan Stanković- bez sumnje ići na osvajanje zlatnih medalja na skupu najboljih kulinara planete.

Pratićemo, tokom emisije, kretanje rezultata na utakmicama domaćeg fudbalskog prvenstva, ali i jačih evropskih šampionata, kao i druge aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje. Dom omladine Beograda i Opera i Teatar `Madlenijanum` će, po običaju, nagraditi naše redovne slušaoce ulaznicama za lepa kulturna dešavanja. Sve to garnirano muzičkom ponudom koja je miks starih dobrih šlagera i aktuelnih hitova sa svetskih top lista.

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво