Jezički predeli crvene planete

Vladimir Vukomanović Rastegorac, pesnik i profesor, govori o tome zašto mu je značajno jedno savremeno pesničko delo. Reč je o knjizi ''Crvena planeta'' Gorana Korunovića. Ovo delo naš sagovornik je doživeo u posebnom ambijentu: dok je ležao u bolnici, nakon jedne operacije. Iskustvo sopstvene slabosti, pojačana osetljivost za okolne stvari i potreba za introspekcjom koju je naš gost osećao ležeći u bolničkom krevetu, doveli su ga u stanje otvorenosti i posebne prijemčivosti, što je doprinelo da ovu pesničku knjigu doživi na intenzivan način. I tada, po rečima našeg sagovornika, kao da se otvorila jedna nova dimenzija čitanja, u kojoj postoji uživanje i pre razumevanja dela.

Vladimir Vukomanović Rastegorac se u tom prvom čitalačkom susretu sa ovom knjigom zapravo prepustio njenom jezičkom talasanju. Nije težio da po svaku cenu razume pojedine tekstove nego je krenuo da luta kroz maštolike predele ove knjige i da posmatra neobična jezička bića koja nastanjuju Korunovićev poetski svet. Zbog svega toga naš gost ističe da je pesničko delo ''Crvena planeta'' knjiga koja ga je promenila, koja je uticala na njega kao pisca, ali mu je promenila i sam način čitanja knjiga.

Vladimir Vukomanović Rastegorac je doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a radi kao docent na beogradskom Učiteljskom fakultetu. Objavio je pesničke knjige ''Upornost sećanja'', ''Kana'' i ''Takk'', kao i poemu za decu ''Bajka o Smrti'' (zajedno sa Janom Rastegorac). Priredio je izbor iz mlade srpske proze ''Pucanja'' i izbor iz srpske poezije o smrti za decu i mlade ''Ako ti jave: umro sam''.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара