Opasnost od afričke kuge prazni obore u pirotskom kraju

U pirotskom kraja, gde se u populaciji divljih svinja pojavila afrička kuga, radi se na sprečavanju širenja te bolesti na farme. Veterinarske službe u desetak sela primenjuju mere zaštite, među kojima je i preventivna eutanazija , kao i oduzimanje svinja od vlasnika, uz nadoknadu, i njihovo slanje na klanje. Nadležni pozivaju farmere da sarađuju kako se virus ne bi proširio na populaciju domaćih svinja.

Zahvaljujući subvencijama države, u Srbiji je zaustavljen pad broja krava . Međutim, proizvođači upozoravaju da podsticaji često kasne, a otkupna cena mleka godinama je ista ili čak niža.

Sve više poljoprivrednika zainteresovano je za sredstva IPARD-a jer žele da unaprede proizvodnju i podignu konkurentnost. Problem im neretko pravi dokumentacija- neucrtani objekti ili nerešeno pitanje vlasništva, što opštinske uprave sporo rešavaju.

Vinari i vinogradari obeležili su Svetog Trifuna i simbolično počeli rezidbu. O tome zašto je rezidba jedan od najvažnijih poslova u vinogradu, ali i o knjaževačkom vinogorju koje ima zaštićeno geografsko poreklo pričao nam je vinar i vinogradar Jovan Jović.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи