Zabavnik

Arturo Toskanini bio je gotovo isto toliko poznat po svom bučnom temperamentu koliko po svojim kvalitetima dirigenta. Često se događalo da se za vreme probe veliki dirigent, kad bi mu se učinilo da njegov orkestar ne svira kako treba, razbesni i počne da baca na pod sve što bi mu došlo pod ruku.

Jednom, posle višečasovne probe, Toskaniniju se učinilo da je njegov orkestar dostigao savršenstvo u izvođenju jednog muzičkog komada. Zbog toga ga je jedna pogrešno odsvirana nota na samom završetku probe dovela do besa. Izbezumljen, zgrabio je s dirigentskog pulta svoj skupoceni časovnik i tresnuo ga tako snažno o pod da su iz njega izleteli svi točkići i federi. Nekoliko dana kasnije članovi orkestra doneli su mu na poklon jednu lepu kutiju obloženu somotom u kojoj su se nalazila dva časovnika: jedna zlatan a drugi običan. Na poklopcu tog drugog, običnog časovnika, bilo je urezano: "Samo za probe."

Aljaska, zemlja polarnih medveda, haskija, sobova i visokih planina okovanih snegom, imala je burnu prošlost. Ruska Aljaska je u 19. veku bila centar međunarodne trgovine. U njenoj prestonici Novoarhangelsku, danas Sitka, trgovalo se kineskim tkaninama, čajem, pa čak i ledom, koji je bio potreban jugu SAD pre pojave frižidera. Na Aljasci su se gradili brodovi i podizale fabrike, a vađen je i ugalj. Već su bila otkrivena i brojna nalazišta zlata. Trgovalo se kljovama morža, koje su nekada bile cenjene ništa manje od slonovače, i dragocenim krznom morske vidre, koje su nabavljane trampom sa starosedeocima.

Amerikanci su od Rusa kupili milion i po kvadratnih kilometara potpune divljine po simboličnoj ceni od 4 centa po hektaru, što će se kasnije pokazati jednom od najpametnijih odnosno najglupljih transakcija u istoriji. Zavisi s koje strane posmatramo. Državnog sekretar Vilijama Stjuarda, koji je vodio pregovore o kupovini zemlje, mnogi su u to vreme smatrali ludakom zamerajući mu da je kroz prozor bacio sedam miliona i dvesta hiljada dolara zbog ledene pustoši, u kojoj živi više medveda nego ljudi. Ubrzo se pokazalo koliko je Stjuard bio mudar. U reci Klondike i njenim pritokama je 1896. otkriveno zlato. Otpočela je zlatna groznica. Rusi su samo mogli da proklinju glupost svoga lakomog cara!

U Zabavnikovu muzičku kutijicu ovog nedeljnog poslepodneva spakovali smo nekoliko svetskih muzičara koji se zovu Džon.

Prvi na listi je svakako Džon Lenon, punog imena Džon Vinston Lenon bio je engleski muzičar, kompozitor i gitarista Bitlsa.

Džoni Keš je bio američki je pevač, gitarista, tekstopisac, kompozitor i glumac. Ali i pisac. Širom sveta smatraju ga jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka.

Džon Vilijam Koltrejn je bio džez saksofonista čuven po svojoj sviračkoj virtuoznosti i neprestanom pomeranju granica džeza.

Džoni Holidej, rođen kao Žan-Filip Smet, bio je najveća francuska rok zvezda. Čak je štampana i poštanska markica s njegovim likom.

Muzički urednik Miloš Marković.

Urednik i voditelj Milena Šiškin.

 

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара