Učiteljica- superheroj

Učiteljica Vesela Mačkić iz škole `Ivan Gundulić` u Čeneju, pokraj Novog Sada, našla se među deset najboljih edukatora Srbije za prošlu godinu. Sa svojim učenicima, koje naprosto obožava, učestvuje na lutkarskim smotrama, kulturnim manifestacijama, sportskim trkama. Beskrajno vole i oni nju- igraju se kvizova i asocijacija, snimaju edukativne filmove, sade povrće, koje potom jedu uz užinu i- navijaju za svoju učiteljicu, kojoj ime Vesela zaista pristaje. Naime, gospođa Mačkić je proglašena za najuspešniju triatlonku Srbije za prošlu godinu, u kategoriji od 30 do 40 godina, ima brojne nagrade i, obavezno, podršku đaka, koji su joj odštampali i poklonili majicu s logo-znakom superučiteljice, za njih je ona heroj. Još jedna lepa priča iz života u našem porodičnom magazinu `Vreme sporta i razonode`.

Ivana Perović je u izboru Olimpijskog komiteta Srbije proglašena za najbolju mladu sportistkinju u protekloj godini. Reč je o petostrukoj šampionki Srbije u mlađim kategorijama, petostrukoj šampionki Balkana, bronzanoj sa Olimpijskih igara mladih u Buenos Ajresu 2018. godine, kao i juniorskoj šampionki sveta za 2019. godinu. Ivana se upravo vratila iz Budimpešte, gde je branila boje Srbije na 47. Evropskom prvenstvu, prvi put u kategoriji mlađih seniora i još jednom je opravdala očekivanja, osvojivši bronzanu medalju. U meču za odličje savladala je iskusnu Ukrajinku, a i pre tog duela borila se sa rivalkama koje su i po dve godine starije od nje. 

Četrdesetsedmogodišnji filmski i televizijski reditelj Vasilije Nikitović, čije je debitantsko ostvarenje ‘Četiri ruže' osvojilo simpatije publike, bio je prvi put u našoj emisiji mesec dana pre bioskopske premijere tog filma. Odmah nam je bilo jasno, uz sve komplimente njegovom filmskom prvencu, da je Vasilijeva životna priča kao poručena za sitkome, ali one koji propagiraju zdravu i finu porodicu, sa svim onim što to nosi. Nikitović, naime, ima sedmoro dece i osmo na putu ! Božanstvena ljudska priča i, nema sumnje, najveći kapital reditelja koji živi u lepom i skladnom braku sa Marijom Jelić. Zato ćemo danas, u našem porodičnom magazinu, više o tome kako se podižu i vaspitavaju deca, kako biti uspešan i kao roditelj i kao reditelj, ali pomalo i o njegovom ostvarenju koje nas podseća na nekadašnji noćni život velegrada.

Deo subotnjeg popodneva provešćemo sa legendarnim Brankom Marušićem Čuturom, pionirom roka u Jugoslaviji, Srbiji i Beogradu. Jedini naš aktivni roker rođen u vreme Kraljevine Jugoslavije, više od šest decenija je prisutan na sceni i s identičnim žarom nastupa na svim svirkama, od klupskih do onih na stadionima. Prevalio je osmu deceniju, ali i dalje `pika` mali fudbal sa drugarima iz kraja i vredno stvara na muzičkom planu. Danas nam dolazi sa potpuno novim snimcima, nije hteo ništa više da oda o njima, pa smo nestrpljivi da ih čujemo na programu Radio Beograda 1. 

Naši reporteri javljaće se sa drugog poluvremena fudbalske utakmice Čukarički- Crvena zvezda (Dejan Nikoloć ) i sa prvog polufinalnog meča Kupa Radivoja Koraća u košarci, Crvena zvezda- Mega, koji se igra u niškoj dvorani `Čair` ( Slobodan Maletić ). Beležimo, naravno, kao i obično, i brojna dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. U okviru Meseca nezavisne scene 19. februara u `Bitef teatru` biće premijerno izvedena nova predstava `Hleb teatra`, koja ima za temu majčinstvo, o tom komadu priča nam glumica Marta Keler. Podsetićemo da je Bijeljina dobila prvo profesionalno pozorište `Semberija` i da je na izuzetno dobar odjek javnosti naišla premijera predstave `Komedija zaostala u razvoju`, čiji je autor naš sagovornik, poznati kulturni poslenik Milivoje Mlađenović. U povodu premijere predstave "Lažljivica", Nikolaja Koljade, u režiji Stefana Sablića, za našu emisiju govori Gorica Popović, koja u ovom komadu tumači lik Margarite Serafimovne. Poetski kabare „Ivo Andrić", koji se već četiri godine uspešno izvodi širom Srbije, regiona, Evrope i sveta, biće izveden u četvrtak 20. februara u 20 sati u Džez kantini „Lisabon", Kombank dvorane. U postavi je i glumica Vjera Mujović, koja našim slušaocima najavljuje ovaj događaj.

Kultna srpska grupa Sanja Ilić & „Balkanika" publici poklanja novi, peti studijski album pod nazivom "Stand Up". Povodom obeležavanja jubileja biće održan i koncert u beogradskoj Kombank dvorani , o ovim događajima priča nam alfa i omega ovog ansambla, Aleksandar Sanja Ilić. Marko Luis je uradio emotivan duet sa Lenom Kovačević pod nazivom "Kraj" i time najavio početak regionalne turneje i beogradski koncert u Kombank dvorani. FEMUS je festival umetničke muzike internacionalnog karaktera, koji okuplja učenike i profesore nižih i srednjih muzičkih škola iz Srbije i inostranstva, održava se u Subotici od 21. do 23. februara. Mina Gligorić, sopran, dobitnica je nagrade `Muzika klasika`, a ovih dana aktuelna je njena Valensijen u opereti "Vesela udovica` , Franca Lehara, na sceni Opere i Teatra `Madlenijanum`.

Trojica pisaca, Miljurko Vukadinović, Vidak M. Maslovarić i Radenko Bjelanović, sačinili su do sada najobimniju antologiju savremene srpske poezije, pod naslovom "Figure u tekstu - gradovi u fokusu" - na više od 1.000 strana izabrana je 1151 pesma od 413 autora rođenih između 1946. i 1996. godine. Među izabranim autorima su i četvorica sa estradne scene, Bora Đorđević, Momčilo Bajagić, Đorđe Balašević i Zoran Dašić. Antologičari nisu zaboravili ni sopstveno stvaralaštvo, pa su iz svog opusa izdvojili po tri pesme. Čućemo komentar jednog od tri podjednako važna autora, Miljurka Vukadinovića. U Udruženju književnika Srbije 22. februara u 12 časova biće dodeljene nagrade `Radoje Domanović`. U radu žirija učestvovao je i Aleksandar Čotrić, koji će nas podsetiti na imena i zasluge laureata. Poznate su i odluke žirija 28. konkursa `Zlatna kaciga` u Kruševcu, za našu emisiju govori član žirija Ninus Nestorović. Širom Srbije predstavlja se nova knjiga satiričnih priča „Sa đavolom na ti", autora Dragutina Karla Minića, novinara i satiričara iz Beograda. Najavljujemo i deseti, jubilarni saziv memorijalne kolonije karikaturista `Međedov ćeif` u Opštinskoj biblioteci Varvarin, na čijem je čelu Goran Ćeličanin, i sam karikaturista, dobitnik Gran prija Međunarodnog konkursa karikatura na temu „Car Konstantin Veliki i Milanski edikt".

I u nastavku emisije- od svega po malo, za svakoga po nešto. Izložba `Pejzaži`, mlade autorke Smilje Protić biće otvorena u sredu, 19. februara u Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus` . Drugi Jevrejski filmski festival Beograd, posvećen je jednom od najznačajnijih filmskih režisera svih vremena Bili Vajlderu. Od 19. do 23. februara 2020. u Muzeju kinoteke, Kosovska 11, biće prikazano deset filmova tokom pet dana . Izložba crteža, slika i grafika „Sančo", Nenada Nikolića, otvorena je u galeriji Instituta `Servantes` u Beogradu. Jedan od omiljenih junaka španske, ali i svetske književnosti, Sančo Pansa, dobio je svojih pet minuta slave tokom februara, i to u samom srcu Beograda .Sedamnaesta 3D ART-Izložba Vajarske sekcije ULUPUDS-a u toku je u Maloj galeriji u Uzun Mirkovoj ulici broj 12 u Beogradu. Karavan manifestacije `Banatska bajka` započinje svoje putešestvije sutra u Belom Blatu. Srpski juniori u badmintonu su na Svetskom juniorskom kupu u Mađarskoj osvojili zlato u muškom singlu, srebro u muškom dublu i bronzu u mešovitom dublu. Tradicionalna `Slaninijada` u Kačarevu, pored Pančeva, na samo 27 kilometara od Beograda, održava se od 20. do 23. februara.

Ova emisija duži niz godina prati sve aktivnosti NURDORA-a i razumljivo je da ćemo prostor i danas odvojiti Danu dece obolele od raka, uz iskrenu želju da ih u budućnosti bude što manje. Iz sporta i od dva Radnička- kragujevačkom i beogradskom. O onom sa Lepenice govorimo iz rukometnog ugla, bilo je pojačanja i kod muškaraca i kod dama ( najzvučnije, svakako, golman Antelj ) , u dvorani `Jezero` u sredu je dupli program, publika će moći da pozdravi obe selekcija domaćina . Konačno, ali ne i najmanje važno- naprotiv ! - povodom 100 godina postojanja, Sportskom društvu Radnički sa Crvenog krsta pripao je Sretenjski orden prvog stepena i danas je svečano uručen predstavnicima kluba, neumornim pregaocima, istnskim entuzijastima, na čelu sa generalnim sekretarom Stankom Pejović i predsednikom Upravnog odbora društva Ljubinkom Veselinovićem.

Za manje od mesec dana, emisija `Vreme sporta i razonode` obeležiće 60 godina rada, postojanja i medijskog života, što je čini jednom od najdugovečnijih i u evropskim i svetskim okvirima. U susret proslavi, nagovestićemo kako će se obeležiti ovaj redak medijski praznik, sve to garnirano lepim, lakim i vedrim muzičkim notama iz `bolje prošlosti`. Dom omladine Beograda i Opera i Teatar `Madlenijanum` i ove subote dodeliće našim slušaocima ulaznice za fina kulturna dešavanja, a vitez kulinarstva Milijan Stojanić novi predlog jelovnika za nedeljni ručak. Pratićemo rezultate fudbalskih utakmica domaćeg i evropskih šampionata, kao i ostale aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje.

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво