U aprilu prvi javni poziv za sredstva IPARD-a namenjena za razvoj seoskog turizma

U pirotskom kraju počela je primena mera na suzbijanju afričke kuge, koja je zabeležena kod divljih svinja. Veterinarske ekipe, uz nadoknadu, oduzimaju domaće svinje od vlasnika i šalju ih na klanje.

Ove godine iz IPARD fondova u srpsku poljoprivredu biće uloženo skoro 58 miliona evra, kroz 5 javnih poziva. Prvi, namenjen za razvoj seoskog turizma, vredan oko 10 miliona evra, trebalo bi da bude objavljen u aprilu i da traje 3 meseca, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Banka Poštanska štedionica otvorila je novu kreditnu liniju za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Namenjena je poljoprivrednicima mlađim od 45 godina, čija su gazdinstva upisana u registar najmanje 2 godine. Rok otplate je 20 godina, uz grejs period do 12 meseci i kamatu od 2 odsto.

Topla i suva zima zabrinula je voćare. Mada je još u toku zimsko mirovanje, visoke temperature mogle bi da ubrzaju vegetaciju, a ukoliko bi posle toga došlo do mrazeva, to bi uništilo rod. Stručnjaci savetuju proizvođačima da pre rezidbe voća urade analizu pupoljaka, da se vidi kako oni ulaze u vegetacioni period. Na osnovu toga treba da se planira intenzitet rezidbe.

U okolini Topole ovih dana otkupljuju se jabuke za rusko tržište. Prva klasa dostigla je cenu od oko 50 dinara. Proizvođači su zadovoljni, ali kažu da im je za bolji plasman neophodno udruživanje.

U Srbiji ima tridesetak priznatih autohtonih i regionalnih sorti grožđa od kojih su sve traženija vina. Međutim, opstanak tih sorti ugrožen je zbog nepristupačnosti terena na kojima se gaje , starosti vinograda i njihovih vlasnika, kao i problema sa sertifikacijom sadnog materijala.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара