Vučić: Živimo u različitim državama ali pripadamo istom narodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima Drvara, opštine sa srpskom većinom u Federaciji Bosne i Hercegovine, da na Srbiju mogu uvek da računaju i da ništa ne može da bude granica jer, iako živimo u različitim državama, uvek pripadamo istom, srpskom narodu. Vučić je, obraćajući se ispred nove fabrike "Jumko", ukazao da je Srbija, od poslednjeg puta kada je posetio taj grad, pre pet meseci, prebacila na račun grada 925 hiljada evra, novac namenjen za vodovod i infrastrukturu. Najavio je pomoć Domu zdravlja, koji je takođe danas obišao, i to kako u obnovi, tako i u platama zaposlenih. Predsednik Srbije prethodno je posetio Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj gde je rekao da je srpski narod jedinstven i nedeljiv i da su svi pokušaji podele naroda i crkve nemogući. Vučić je primio Povelju počasnog građanina sa zlatnim simbolom te opštine, za pomoć i podršku tom kraju. On je zahvalio na priznanju predstavnicima grada, ali pre svega, kako je rekao, građanima koji su ga dočekali.

Od posledica novog korona virusa u Kini dosad su preminule 132 osobe, a obolelo je više od 6 hiljada ljudi, prenosi "Rojters". Evropska unija šalje dva aviona da evakuišu najmanje 350 zdravih državljana iz Vuhana, odakle se epidemija raširila u 13 zemalja, gde je registrovano 70-ak obolelih.

Rusija i Kina zajednički rade na razvoju vakcine protiv korona virusa, a Peking je predao genom virusa Moskvi, saopštio je ruski konzulat u kineskom gradu Guangžou.

Jedan od pet državljana Srbije koji su u Vuhanu, stigao je u Beograd i nema simptome oboljenja, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kaže i da se jedan naš državljanin izjasnio da želi da ostane u Vuhanu, dok se za ostalo troje čeka mogućnost evakuacije zajedno sa Francuzima.

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je mirovni plan o dvodržavnom rešenju koji bi trebalo da reši 70-godišnji sukob Izraela i Palestine. Iako plan ima podršku vlade u Tel Avivu, palestinski predsednik Mahmud Abas smatra da predstavlja zaveru protiv njegovog naroda jer podrazumeva da Jerusalim postane nepodeljena prestonica Izraela, iako na njega, kao sveti grad, obe strane polažu pravo. Takođe, Izrael se obavezuje da prihvati Palestinu kao državu i da na 4 godine obustavi izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво