Zabavnik

Kilt, obavezni vuneni deo škotske "narodne" nošnje kariranog dezena, bez kojeg danas teško da uopšte možemo i da zamislimo škotskog brđanina, u stvari je izmišljotina koja tokom većeg dela istorije nikakve veze nije imao s gajdašima, a još manje sa Škotima.

Škoti brđani, poreklom izbeglice iz Irske, koji su oko 375. godine počeli da naseljavaju brda u severnom delu današnjeg britanskog ostrva i potisnuli Pikte, narod po pretpostavci takođe keltskog porekla koji je pre njih tu živeo vekovima. Doseljavali su se uglavnom obučeni u leine, tadašnju irsku narodnu nošnju, obavezno bojenu u žuto...

Kada je 1863. godine, nakon šest godina braka, ostala udovica posle smrti supruga, somborskog učitelja Pavla Jorgovića, Sofija Jorgović, rođena Rajković, postala je učiteljica Ručnog rada u somborskoj srpskoj osnovnoj školi. Sa još osam koleginica, na osnovu dozvole ugarskog Kraljevskog namesničkog saveta, upisala se 1866. godine na prvi jednogodišnji učiteljski tečaj za žene, u okviru somborske Srpske učiteljske škole Preparandije. Položila je i učiteljski ispit, i 1867.  dobila zvanje redovne učiteljice.

Nekoliko rokera koji su pokazali da mogu da budu dobri i u reklamama spakovali smo u Zabavnikovu muzičku kutijicu. Jedan lanac restorana brze hrane je objavio reklamu u kojoj može da se vidi kako bi to izgledalo kada bi vas na prozoru jednog od njihovih "drive-thru" restorana sačekao niko dugi nego Stiven Tajler, harizmatični i često problematični pevač grupe Aerosmith.

Urednik i voditelj Milena Šiškin.

Muzički urednik Dragomir Stanojević. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво