Читај ми!

Priča o Kladovu, drugi deo

U Kladovu smo i u Đerdapskoj klisuri i nastavljamo tamo gde smo prošle nedelje stali u priči o dugoj, bogatoj i zanimljivoj istoriji tog kraja.

I dalje je naš sagovornik Višeslav Živanović, kladovski publicista i hroničar. Već smo čuli: kako su pripadnici civilizacije Lepenskog vira merili vreme; kako je rimski car Trajan najpre regulisao tok Dunava u Đerdapu, a nešto kasnije podigao i prvi most preko te reke; i onda redom, o dolasku Slovena, prvim srpskim srednjovekovnim velikodršcima, dolasku Turaka i životu pod njima i - na kraju - o učešću naroda kladovskog kraja u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

A ove nedelje ćete slušati: kako je mladi Vuk Karadžić karijeru carinika počeo baš na Dunavu kod Kladova; koliko je bilo bogatstvo kapetan-Miše Anastasijevića; otkud Hans Kristijan Andersen u Kladovu; zašto je poljoprivredna reforma kneza Miloša Obrenovića bila na tragu socijalističkih ideja koje su istorijski došle kasnije; kako je, pak, knez Mihajlo sa ključevima oslobođenih srpskih gradova sredinom 19. veka bio dočekan najpre u mestu Radujevac, kao i to da su - prema znanju i mišljenju Višeslava Živanovića - Prvi i Drugi svetski rat počeli baš tu, na istoku Srbije, kod Gvozdene kapije Dunava, ali i Evrope.

I ovoga puta sa Vama - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво