Međunarodni dan sećanja na Holokaust

U Jerusalimu se obeležava 75. godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau. Ceremoniji, u okviru Petog Svetskog foruma o Holokaustu, prisustvovali su brojni svetski lideri: predsednici Rusije, Francuske i Nemačke, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, čelnici Evropske unije, britanski princ Čarls. Srbiju u Jerusalimu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik Izraela Ruven Rivlin pozvao je svetske lidere da vode računa o tome da ne dođe do revizije istorije. Naglasio je i značaj borbe protiv antisemitizma i rasizma. 

U Novom Sadu će biti obeležena 78. godišnjica Novosadske racije. Na Keju, kod spomenika "Porodica", pomen je služio episkop bački Irinej. Pomen i na plaži Štrand, gde je ubijeno najviše Novosađana. Novosadska Racija sprovedena je u januaru 1942. godine, kada su mađarski fašisti ubili i pod led Dunava bacili oko hiljadu 300 civila, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 ljudi je zaraženo korona virusom. Zbog toga su tri kineska grada u izolaciji. Naučnici tvrde da bi kobra, vrsta otrovnice, mogla da bude originalni izvor novootkrivenog virusa. Svetska zdravstvena organizacija nastavlja zasedanje na kome bi trebalo da odluči da li epidemija tog virusa predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou, a predstavnici te organizacije u našoj zemlji, poručuju da nema razloga za paniku, jer su u Srbiji preduzete sve neophodne mere kako bi se sprečilo da novi korona virus uđe u zemlju.

Šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o daljem razvoju bilateralne saradnje, posebno o predstojećoj sednici Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, planiranoj da se odži u martu, u Kazanju. Dačić je čestitao Rusiji formiranje nove Vlade i poželeo napredak i blagostanje te, kako je naveo, bratske zemlje. Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog reizbora kolege, ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, kome je u čestitki, uručenoj ruskom ambasadoru, poželeo uspeh na ličnom i profesionalnom planu.

Urednici emisije: Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Producent: Svetlana Stevanović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво