Zabavnik

Avgusta Ejda King, grofica od Lavlejsa, rođena Bajron, bila je ćerka engleskog pesnika Džordža Gordona Bajrona i ledi En Izabel Milbenk, a u istoriju informatike ušla je kao prvi programer. Imala je briljantan um, nadimak "Vila brojeva" i peh da živi u vremenu koje nije imalo mnogo razumevanja za žene koje se bave naukom, tako da su s njenim radom bili upoznati samo oni koji su se interesovali za takozvani "diferencijalni motor", kao preteču računara.

Novo vreme je tu grešku donekle ispravilo, jer je po Ejdi ili Adi Lavlejs Američko ministarstvo odbrane nazvalo svoj univerzalni programski jezik ADA, a od 2009. godine postoji i njen Dan koji se obeležava svakog 8. oktobra, kao podsećanje na dostignuća žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Inače, i dalje malo ko zna ko je bila Ejda Lavlejs.

"Nisam te dostojan, ne zaslužujem te više..." - to su prvi stihovi pesme koju je avgusta 1964. godine napisao čuveni italijanski pisac tekstova Frančesko Miljaći, i koja će godinu i po dana kasnije odneti ubedljivu pobedu u emisiji Italijanske Radio-televizije "Proba u devet".
Tih dana Italija je bila zahvaćena političkom i ekonomskom krizom. Jedini "svet" u kome nije bilo alarma i dalje je bila zabavna muzika. Sa 700 muzičkih izdavačkih kuća, 36 fabrika ploča, 6.500 orkestara, 1.600 profesionalnih pevača, 192 godišnja festivala i 10 hiljada kompozitora i pisaca tekstova, ona je nastavljala da snabdeva Italijane sa 50 novih pesama svakog dana. Te tople večeri, pisalo je u prvom broju "Džuboksa", Miljaći se borio sa sasvim drugim problemom...

Smena dvorske straže je u mnogim prestonicama pravi svakodnevni spektakl, koji je nekad postojao i kod nas, a da bi u tom doživljaju uživali i oni van glavnog grada, Radio Beograd ga je prenosio svakog dana, tačno u 17 sati i 55 minuta.  Sam postupak prilikom smene dvorske straže, slušaocima je bio interesantan koliko i neki muzički koncert.  Mikrofon je bio postavljen u dvorskom parku, na sredini, između muzike i mesta na kome se vrši smena i koja počinje u već rečeno vreme, a pojavljuje se iz Konjičkog ili Pešadijskog puka Kraljeve garde, na čelu s muzikom. Približavanje muzike, kao i marširanje vojnika, mikrofon sasvim lepo prima i prenosi preko radio-stanice, pisalo je 1929. godine, u 11. broju časopisa Radio Beograd.

Urednik i voditelj Mirjana Blažić.

Muzički urednik Nataša Mančić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи