NIN-ove i druge nagrade

Pet noćenja u inostranstvu sa avionskim prevozom za dvadesetak hiljada dinara, to su aranžmani koji mogu da se kupe na Instagramu i često su jeftiniji od najjeftinije avionske karte. Umesto u agenciji, mnogi srpski turisti su u poslednje vreme putovanja počeli da uplaćuju preko profila na društvenim mrežama, kod ljudi koji na kućnom računaru traže povoljne avionske karte i rezervišu smeštaj. O rizicima u koja se tako upuštaju turisti govori Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA.

Retrospektivnu izložbu Marine Abramović „Čistač" u Muzeju savremene umetnosti videlo je sedamdesetak hiljada ljudi. Mnogi su za to iskoristili poslednji dan, 20.januar, kada je ulaz bio besplatan, a Muzej je radio do 22 sata. Tokom 4 meseca ova izložba je izazivala veliku pažnju domaćih i stranih medija, a objavljene su i nove knjige o Marini Abramović. Priču o životu i delu umetnice zabeležila je Svetlana Mladenović.

U psihološkoj radionici „Korak napred" govorimo o bliskosti i distanci u međuljudskim odnosima. Koja je to optimalna mera i do koje granice puštamo ljude blizu, i, zašto je to tako? Šta je „princip levka" i koji su to filteri pomoću kojih vršimo selekciju i određujemo stepen bliskosti sa drugima? Na ova pitanja odgovara Olivera Milutinović, psiholog i psihoterapeut.

Koliko su književne nagrade značajne za čitanost nekog dela? Je li već ulazak u uži izbor za najveće nagrade u literaturi izdvajanje tog pisca u moru drugih? Koliko su čitaniji od ostalih, dobitnici Bukerove, Gonkurove, naravno Nobelove, i najzad NINove nagrade. U rubrici „O knjigama i piscima" o tome govori Vladislava Gordić Petković, profesorka Univerziteta u Novom Sadu i književni kritičar.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи