Plaćanje premije za mleko po kvalitetu

Uprava Ministarstva poljoprivrede za veterinu potvrdila je prisustvo afričke kuge divljih svinja u lovištima u Pirotskom i Borskom okrugu. Radi se o teško pristupačnim terenima sa slabo nastanjenim selima, što smanjuje rizik od širenja te bolesti ka područjima sa značajnijom proizvodnjom domaćih svinja.

U drugoj polovini godine Ministarstvo poljoprivrede planira da uvede plaćanje premije za mleko po kvalitetu. Poznato je da će se mleko razvrstavati u tri klase, ali se još uvek radi na iznosima koje će po tom osnovu dobijati oko 18 hiljada registrovanih domaćih proizvođača.

U Srbiji u nižim predelima i dalje nema snežnog pokrivača da zaštiti ozime useve od niskih temperatura koje se trenutno kreću oko proseka za ovaj deo godine. Te kulture su dobro pripremljene ušle u period mirovanja, pa mrazevi za sada ne utiču na njihovo stanje.

Uz ostale teme iz oblasti poljoprivrede u emisiji vas čeka i tradicionalna narodna muzika iz svih delova Srbije.

Urednik i voditelj Ivan Jovanović.

Radio Beograd 1, nedelja 8.05

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]