Izbori u drugoj polovini aprila

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će izbori biti održani 19. ili 26. aprila. On je za Televiziju Prva rekao da će biti velikih promena u Vladi ako Srpska napredna stranka, na čijem je čelu, dobije poverenje građana. Vučić je dodao da će 60 odsto lista naprednjaka na lokalu voditi drugi ljudi. U vezi sa zagađenjem vazduha,  Vučić je rekao kako lokalna samouprava ne može da reši taj problem, već to mora da uradi država. Naveo je da se na tome kontinuirano radi, te da su najvažniji projekti odsumporavanja i uvođenja zelene energije. Predsednik je rekao da bi trebalo da se zabrani i uvoz automobila sa motorima evro 3 i 4, ali da se postojeći ne oduzimaju.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije formiraće komisiju koja će se baviti zagađenjem vazduha. Komisija će koordinirati radom nadležnih organa, obaveštavati javnost i predlagati mere i analizirati njhove efekte radi zaštite životne sredine u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je došlo do "značajnog pada parametara zagađenja, koji trenutno iznose 54 mikrograma po kubnom metru".  Radojičić je za RTS rekao da je Grad Beograd do sada ugasio više od hiljadu 200 kotlarnica "i time redukovao zagađenje, a preostalo je da se ugasi još tridesetak".  Ukazao je da su vremenski uslovi ključni faktor zagađenja i da bi situacija u glavnom gradu trebalo da se popravi tokom dana kada počne da duva jači vetar.

Ukrajinski premijer Oleksej Gončaruk podneo je ostavku i o tome obavestio predsednika Volodimira Zelenskog. Kabinet ukrajinskog predsednika saopštio je da će Zelenski ostavku razmotriti veoma brzo i o tome obavestiti javnost. Nesuglasice između Gončaruka i Zelenskog nastale su pošto je premijer na društvenim mrežama negativno ocenjivao rad predsednika, podseća "Sputnjik".

Komandant snaga koje se bore protiv vlade koje podržavaju Ujedinjene nacije u ratom razorenoj Libiji, Kalifa Haftar, nenajavljeno boravi u Atini od koje očekuje podršku posle obećanja Turske da će vojno pomoći njegovim protivnicima. Iznenadna Haftarova poseta odvija se uoči samita u Berlinu čiji je cilj da zaustavi sukob u naftom bogatoj Libiji.

Kineska kompanija ,,Pauer Čajna" zainteresovana je za gradnju šumadijskog koridora ,,Vožd Karađorđe, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. To je konstatovano u razgovoru predstavnika tog resora sa delegacijom kompanije "Pauer Čajna" o saradnji na infrastrukturnim projektima Srbije.

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije igraće sa Slovačkom u četvrtom kolu Grupe A Evropskog prvenstva u Budimpešti. Utakmica počinje u 17 časova i 30 minuta.

Košarkaši Crvene zvezde igraće sa berlinskom Albom u 20. kolu Evrolige. Utakmica  u Štark Areni počinje u 19 časova.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво