Zabavnik

Igra sudbine namenila je nekim pronalazačima kraj kao na filmu, da im glave dođu upravo njihovi sopstveni izumi. Franc Rajhelt, francuski krojač poreklom iz Austrije zbog svoje pasije da napravi prvi padobran- dobio je i nadimak leteći krojač, koji zvuči ironično ako se ima u vidu to kako je Franc okončao svoj život. Ovaj izumitelj bio je pionir u šivenju padobrana, te je tako jednog dana odlučio da testira jedan koji je sam dizajnirao i skrojio. Za probni skok izabrao je Ajfelov toranj, a pošto se padobran nije otvorio, Rajhelt je poginuo na licu mesta.

Amerikanac Vilijam Bolok izumeo je 1863. rotirajuću štamparsku presu koja je, zbog svoje velike brzine i efikasnosti, donela revoluciju u štamparsku industriju. Međutim, u bizarnoj nesreći koja se dogodila četiri godine kasnije, dok je podešavao jednu od štamparskih mašina u Filadelfiji, nepažnjom mu je jedan deo pao na nogu, koju je nakon par dana zahvatila gangrena. Uprkos amputaciji, Vilijam Bolok je ubrzo umro od posledica infekcije.

Nemanjići su najpoznatija srednjovekovna srpska dinastija koja je vladala više od dva veka. Ime je dobila po svom osnivaču Stefanu Nemanji koji je bio veliki župan Raške vladar koji je udario temelje stvaranja moćne srpske države u srednjem veku. Od župana Stefana Nemanje i Stefana Prvovenčanog, preko Stefana Dragutina i Stefana Dečanskog, pa do Stefana Dušana i Stefana Uroša, ukupno 11 vladara iz srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića koji su se zvali Stefan a nijednom to nije bilo pravo ime!

Muškarci vole plavuše, pa smo danas u Zabavnikovu muzičku kutijicu spakovali nekoliko pop i rokenrol plavuša. Počećemo sa čuvenom pevačicom hrapavog glasa, Boni Tajler, svojim hitovima je obeležila muzičku scenu osamdesetih godina prošlog veka. Pravo ime joj je Gejnor Hopking. Pre nego što se proslavila, učestvovala je u jednom muzičkog takmičenju kada je imala 19 godina, ali nije pobedila, već završila na drugom mestu. Prvi uspešniji singl joj je bio "Lost in France". Zauvek je ostavila pečat na rokenrol sceni, a u njenim hitovima uživaju sve generacije.

Urednik i voditelj Milena Šiškin.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво