Šekspirov vilinski svet

Rediteljka Snežana Udicki govori o tome zašto voli komediju ''San letnje noći'' Vilijama Šekspira. Sam naslov, „San letnje noći“, odnosi se na noć 23. juna, najkraću u godini, koja je u engleskom folkloru bila povezana sa odlascima u prirodu, zabavama na otvorenom, i verovanjima o posebno snažnom delovanju natprirodnih bića u to doba godine.

Pretpostavlja se da je komedija nastala oko 1595, kao prigodna zabava za svadbeno slavlje u nekom velikaškom domu. Priča o venčanju atinskog vladara Tezeja i kraljice Amazonki predstavlja okvirnu radnju komedije „San letnje noći". Ovo delo predstavlja malo čudo kompozicije. Radnja se odigrava na dvoru, a potom u šumi, gde na scenu stupaju razne natprirodne sile, koje u svoj vilinski svet uvlače i mlade atinske ljubavnike, Hermiju i Lisandra, Helenu i Demetra, kao i vilinskog kralja Oberona i kraljicu Titaniju. Posebnu draž komediji daje grupa zanatlija koja u šumi priprema predstavu o Piramu i Tizbi, koju treba da prikažu na atinskom dvoru. Komičnom efektu drame doprinosi to što i ove zanatlije bivaju uvučene u vilinski svet prepun čarolija i fantastičnih preobražaja. A za ove čarolije dobrim delom zaslužan je šumski đavolak Puk, koji zamršene ljubavne priče ljudi zalutalih u šumi na kraju privodi srećnom kraju.

Snežana Udicki je diplomirala na grupi za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Njen master rad imao je naziv: ''Zamena rodnog identiteta i motiv prerušavanja u Šekspirovim komedijama''. Završila je i master studije pozorišne režije kod profesora Slobodana Unkovskog. Režirala je 11 pozorišnih predstava.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво