Podneta inicijativa za promenu izbornog cenzusa

Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, Mario Spasić podneo je vladinoj Radnoj grupi inicijativu za promenu izbornog cenzusa na tri odsto, ali i za uvođenje "stepenastog" cenzusa.

Spasić navodi da bi umesto do sada propisanog izbornog cenzusa od 5 odsto, ukoliko se radi o jednoj političkoj partiji, izborni cenzus bio najmanje 3 odsto glasova, za koaliciju dve partije cenzus bi trebalo da bude najmanje 7 odsto, a da za koaliciju tri i više političkih partija izborni prag bude najmanje 10 odsto glasova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da parlamentarni izbori neće biti održani 3. maja, već u skladu sa Ustavom - 90 dana pre isteka mandata ovog saziva Skupštine. Raspisivanje izbora je nadležnost predsednika, podsetio je Vučić i ocenio da smanjenje cenzusa na 3 odsto u izbornoj godini ne može da šteti opoziciji, već samo vladajućoj stranci.

Državni prioritet Srbije je borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ministarstvo spoljnih poslova ostaje posvećeno aktivnostima po pitanju Kosova i Metohije, izjavio je šef diplomatije Ivica Dačić. Na novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskih misija i čelnike medijskih kuća, Dačić je naglasio da će jedan od osnovnih ciljeva biti i nastavak evropskog puta i prijem Srbije u punopravno članstvo Evropske unije. Dačić je poručio da će naša zemlja razvijati bilateralnu saradnju sa parnerima širom sveta, kao i održavati, obnavljati i uspostavljati diplomatske odnose sa svim članicama Ujedinjenih nacija.

Kanada se oprostila od  nastradalih prilikom rušenja ukrajinskog aviona u Iranu prošle nedelje, kada je poginulo 57-oro državljana te zemlje. Premijer Džastin Trido poručio da je cela zemlja ujedinjena u bolu sa porodicama nastradalih. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. Iranske vlasti su priznale da je tamošnja vojska projektilom greškom oborila ukrajinski avion. U Iranu su nastavljeni antivladini protesti na kojima građani traže ostavke lidera te zemlje usled tragedije.

Ekonomske migracije, demografija, briga o penzionerima, izrada socijalne karte, smanjenje nezaposlenosti, jačanje inspekcije rada-  zadaci su na kojima će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raditi u 2020-oj godini, poručio je ministar Zoran Đorđević, predstavljajući rezultate svog resora. Kao jedan od glavnih ciljeva, ministar je naveo brigu o mladima kroz mere za podsticaj ostanka u zemlji i povratak iz inostranstva.

Novu godinu dočekuju večeras Srpska, Ruska i Jermenska pravoslavna crkva po Julijanskom kalendaru, koji je usvojen na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine.Kao što smo rekli, Srpska pravoslavna crkva pozvala je na moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu, ispred Hrama Svetog Save u 23 sata i 30 minuta. Ipak, neće izostati ni tradicionalno slavlje. Osim u Kruševcu, veselo će biti noćas i na trgovima više gradova. Slaviće se u Nišu, Kragujevcu, Užicu, Jagodini, u Požarevcu, Vrnjačkoj Banji i u još nekoliko turističkih destinacija.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Marica Serdar.

Producent Svetlana Stevanović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи