Stanje ozimih useva dobro, čeka se sneg

Stanje ozimih useva, i pored jutarnjih mrazeva, za sada je dobro. Ratari i stručnjaci kažu da je najvažnije da što skorije padne sneg kako bi zaštitio useve, ali i osigurao dovoljno vlage za naredni period.

Od prvog januara počela je primena novog Pravilnika o kvalitetu jaja, što znači da će na svakom pakovanju koje stiže na tržište ubuduće morati da stoji jasna oznaka zemlje porekla, ali i načina na koji su koke gajene. Novi Pravilnik ne odnosi se na male proizvođače koji prodaju do 500 jaja nedeljno na pijacama ili na kućnom pragu.

 


Ministarstvo poljoprivrede formiralo je radnu grupu zaduženu za izradu novog zakona kojim bi se na efikasniji način sprovodila komasacija. Ideja je da se taj postupak centralizuje i sprovodi preko Ministarstva poljoprivrede, umesto preko lokalnih samouprava, koje nemaju stručnih kapaciteta za to.

Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji u proseku je stara 18 godina, a u protekloj deceniji obnovljeno je jedva 5 odsto. Zato je očekuje da će na konkurs za podsticaje za nabavku novog traktora, koji traje do 29. maja, stići velik broj zahteva. Prema Pravilniku, subvencije do 800 hiljada dinara mogu da se ostvare za traktor snage do 60 kilovata, koji je proizveden ili sklopljen u Srbiji.

Bez računara je gotovo nemoguće zamisliti život, pa tako i poljoprivredu. Mnoga gazdinstva na internetu prikupljaju informacije koje su važne za kvalitet njihovih proizvoda i uspešan plasman na tržište, a u industrijskoj poljoprivredi računari se koriste za upravljanje traktorima na njivama , ali i za precizno doziranje lekova i hrane na velikim farmama.

Sela u Srbiji sve su praznija, posebno na jugu zemlje. U pokušaju da se zaustavi taj trend, pre dve i po godine počeo je da se sprovodi državni projekat "500 zadruga za 500 sela", a 2019. godine formiran je i Nacionalni tim za preporod sela. Taj tim priprema projekata za razvoj 100 sela na jugu, koja imaju šansu da opstanu.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара