Hrvatsko predsedavanje EU – šta očekuje Srbija?

Zajedničkom sednicom Vlade Hrvatske i Evropske komisije Zagreb je danas i formalo započeo predsedavanje Evropskom unijom u prvom polugodištu ove godine. Prioriteti hrvatskog predsedavanja Unijom su i prioriteti Brisela, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na početku sednice, koju je otvorila zajedno sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Poručila je da će uspeh hrvatskog predsedavanja odrediti i početak rada novog saziva Komisije. Premijer Plenković je, nakon što je prikazan video koji je spojio hrvatske s evropskim temama, predstavio četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija; koja povezuje; koja štiti i Evropa koja je uticajna.

Iran je ponovo odbacio navode da je ukrajinski avion oborila iranska raketa i pozvao Ameriku i Kanadu da daju svaku informaciju koju imaju o nesreći u kojoj je poginulo 176 ljudi. „Ako su stvarno sigurni, trebalo bi da pokažu svetu svoja otkrića u skladu sa međunarodnim standardima", izjavio je šef iranske službe civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh. Američki zvaničnici prethodno su naveli kako je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo oslobođen je pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbi za zloupotrebu službenog položaja u privatizaciji Luke Beograd. On se teretio za zloupotrebu službenog položaja pri prodaji paketa akcija u Luci Beograd preduzeću "Worldfin" čiji je krajnji vlasnik bio Milan Beko. Suđenje Bubalu počelo je 2014. godine, a on je i u prošlom prvostepenom postupku oslobođen, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Ministarstvo trgovine formiralo je radnu grupu koja će razmotriti sve aspekte moguće zabrane rada prodajnih objekata nedeljom. Biće urađeno sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini. Kako je navodeno, zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво