Novosti dana

Na svečanosti u Palati "Srbija" najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji uručeni su ugovori o radu. Ugovore je dobilo 100 lekara i 250 medicinskih sestara i tehničara, a najboljim diplomcima će biti obezbeđene specijalizacije i doktorske studije o trošku države. Kroz nekoliko ranijih akcija zapošljavanja, radna mesta su obezbeđena za 400 doktora i 500 medicinskih sestara. Svečanosti je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

„Ponosan sam na sve vas koji vredno radite i koji ste odabrali ovaj važan poziv da pomažete drugima," rekao je predsednik Srbije. Istakao je da će država u budućnosti ulagati još više, da će plate lekarima i medicinskim sestrama u narednom periodu biti drastično povećavane, kao i da će se raditi na infrastrukturi. Dodao je da je izgrađen Klinički centar u Nišu, da će Klinički centar u Beogradu za godinu i po biti završen, kao i da će biti završeni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu.

U Tirani će danas i sutra biti održan sastanak lidera zapadnog Balkana u okviru inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom sa ciljem uklanjanja prepreka za slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala. Inicijativa je od početka otvorena i za druga tržišta regiona, ali neka od njih imaju rezerve. Iz Prištine je poručeno da neće prisustvovati samitu u Tirani. U vreme početka susreta lidera regiona, Pokret samoopredeljenje najavio je protestni skup kojim će iskazati protivljenje dolasku predsednika Vučića. Održavanje skupa prethodno je bilo planirano u Draču, ali je zbog razornog zemljotresa koji je pogodio taj grad odlučeno da to ipak bude Tirana.

„Evropska unija podržava regionalnu saradnju, a u regionalne inicijative na Zapadnom Balkanu uložila je skoro 100 miliona evra, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Zato Unija, kaže, podržava i takozvani „Mali Šengen" koji će regionu pomoći da se integriše u Uniju. Iako je pohavlio ekonomske rezultate Srbije, kaže da na evropskom putu ima još mnogo posla. Srbija mora više da radi na vladavini prava, reformi pravosuđa, slobodi medija i izražavanja, borbi protiv korupcije, kao i na pitanju životne sredine - rekao je Fabrici za RTS.

U francuskoj katedrali Notr Dam ove godine neće biti božićne ponoćne mise, prvi put posle više od dva veka. U katedrali, koja je u aprilu teško oštećena u velikom požaru, božićne mise održavale su se i tokom oba svetska rata. Zbog obnove koja će potrajati, mise se održavaju u crkvi u kojoj su privremeno premeštene neke relikvije iz Notr Dama.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара