Vreme sporta i razonode

U maju 2017. Lazar Anić zabeležio je treći skok svih vremena u istoriji ovdašnjeg skoka u dalj. Skočivši 8.15 metara, postao je prvi Srbin u 21. veku koji je preskočio magičnu granicu od 8m. Ona mu je donela i normu za Svetsko prvenstvo. Ta godina bila mu je najuspešnija u dosadašnjoj karijeri, međutim usledilo je bolno prizemljenje. Pokidao je prednje ukrštene ligamente na jednom zimskom takmičenju i zbog toga ga nije bilo na atletskim zaletištima skoro godinu i po dana. Povratak se dugo odlagao, ali kad se vratio- odmah je `eksplodirao`, skočivši 7 metara i 88 centimetara. Bilo je to u Pravecu u Bugarskoj, na Balkanskom prvenstvu, a prethodile su pripreme u Potrugalu, takmičenja u Češkoj i Švajcarskoj. Naš dragi gost sada trenira punom parom, želi da nastavi gde je stao pre dve godine, da ima još bolju sezonu od pomenute, u kojoj je bio izabran za najboljeg atletičara Srbije.

Jovana Jole Leposavić, golman ŽFK Crvena zvezda, potom i ekipe Rada, a sada Heroja, posle najveće pobede i dobijene životne bitke, ne štedi sebe u pomoći onima kojima je to potrebno. Iz sedmice u sedmicu, organizuje velike sportsko- humanitarne događaje, tako je i tokom ovih decembarskih dana, u akciji u kojoj je tesno sarađivala sa karatistkinjom Tatjanom Petrović i njenim klubom `Nippon`, potom sa  bajkerima, koji su uvek takođe spremi da pruže ruku podrške. Naredni događaj je 27. decembra u Prokuplju, gde se održava utakmica između ekipa Topličanin i Heroj, za pomoć malenoj Nikolini Josić. Milo nam je da smo u prilici da ispratimo većinu Jovaninih akcija, jer samo ona zna kroz šta je prošla i daje sve od sebe da što manje dece u Srbiji pati, iz bilo kog razloga.

Naša koleginica Dušica Tasić jedna je od urednica Jutranjeg programa RTS-a i šefica deska redakcije Regioni, ali zapažena je i kao novinarka koja dobro poznaje sport i prati aktuelna dešavanja u brojnim disciplinama. I ovoga puta kreće, na svoj način, u pohode Olimpijskim igrama. Emisija `Na putu za Tokio`, koja se emituje upravo u jutarnjem terminu, "naslednica`` je onih koje su emitovane u vezi najveće planetarne smotre u Pekingu, Atini i Sidneju. Doći će nam u goste i ispričati kako se sve to radi,koliko je potrebno truda i vremena, ali i o svojim aktivnostima, jer je- pre kamera i mikrofona- odlično baratala loptom, trenirajući košarku i rukomet.

Dve domaće džez dive, fantastičnih glasovnih kvaliteta neslućenih mogućnosti, Katarina Kačunković i Jelena Jovović, objavile su zajednički CD u susret radosnom prazniku Božiću. U saradnji s brojnim kolegama iz svog muzičkog faha, na engleskom jeziku otpevale su i snimile nezaboravne hitove `Pod sjajem zvezda`, `Zvižduk u osam`, `Ljubav i moda`, `Tiho noći...`Namera nam je bila da se ljubiteljima božićne i evergrin muzike skrene pažnja na naše kvalitetne kompozicije koje vreme nije pregazilo i koje, i može i treba, da peva ceo svet` - kažu nam vrsne solistkinje, čije ćemo verzije slušati ovog decembarskog popodneva.

VIS Limunada je muzička grupa, orkestar, bend koji oživljava ne samo muziku pedesetih i šesdeset godina dvadesetog veka, već i atmosferu evropskih festivala tog perioda. Kako sami kažu- `bez nostalgije ali sa žarom, prenose energiju koja ne gubi na vrednosti ,čak i u svetlu složenih protivurečnosti koje su usledile`. Posle dva objavljena albuma, u sopstvenoj `režiji`, najavljuju i novo diskografsko izdanje, i to singlom i spotom za pesmu `Ti, odakle si ti?`, koji su proizašli iz lepe saradnje i druženja sa Idom Prester. Premijerno ćemo slušati ovu numeru i čuti nešto o planovima VIS Limunada za godinu u koju uskoro ulazimo.

I ove subote, pored sportskih dešavanja, pratimo i događaje iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Dom omladine Beograda, "Akademija 28", Opera i Teatar `Madlenijanum`,kao i Muzička kuća "Jugoton", Nušićeva 27 u Beogradu, obradovaće naše slušaoce besplatnim ulaznicama za neka lepa dešavanja. A mi smo tu da vam ponudimo i druge predloge iz ove oblasti- recimo, petodnevni novogodišnji maraton `Central Dance Event`, koji se održava u `Hangaru`, u Luci Beograd, od 27. do 31. decembra. U Muzeju pozorišne umetnosti nastavlja se ciklus `Glumačke porodice`, u `Galeriji 73` na Banovom brdu u toku je 32. `Čukarički salon, dok je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` pre neki dan otvorena izložba `Zemunska podsećanja`. Na severu Srbije, u Subotici, pamte zasluge za narod velike muzičke zvezde Đorđa Marjanovića, pa će 26. decembra biti održana promocija knjige o našem Milordu, pod nazivom `Energija slobode`, iz pera Marijane Dujović, da bi potom publika uživala u nezaboravnim hitovima `srpskog Ćelentana`.

Turistička organizacija opštine Medveđa 26. decembra organizuje četvrtu po redu manifestaciju `Veče usmene tradicije`. U Francuskom institutu u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom "50 godina crno-belog", sa fonografskim zapisima Petra Pjera Grujičića. Juče je u `Zvezdara teatru` najavljena premijera predstave `Arzamas`. `Figuracija na dva načina`- naziv je izložbe u galeriji `Singidunum`. I dalje u podstanarskom statusu, Grafički kolektiv predstavio je izložbu `Čekajući Nojevu barku`, dodeljena je i nagrada `Mali pečat`. Održan je Međuškolski badminton turnir `Petrovac na Mlavi `2019`, nagrade su otišle u pet gradova. U Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina večeras će biti održan humanitarni koncert Horskog festivala `Slobodan Bursać`. Posle uspešne promocije poslednjeg studijskog albuma i istoimene knjige pod nazivom „More bez obala", grupa `Van Gog` ovu godinu zaokružuje četvrtim po redu spotom sa aktuelnog albuma, urađenim za pesmu „Emotivno miniran".

Ni ove subote neće izostati predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2019. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za životno delo dodeli fotografkinji Goranki Matić. Večeras u Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus`, od 20 časova, koncert studenata kamerne muzike iz klase profesorke Tee Dimitrijević. `Sve će biti dobro`- naziv je poetsko-satirične večeri koja će se održati u sredu u Kući Đure Jakšića, glavni protagonisti su Slobodan Simić i Bojan Ljubenović. `Mala škola bontona` ili `Kako se sluša koncert`- saznaćemo svi zajedno naredne subote, 28. decembra u 11 časova pre podne, na sceni Kolarčeve zadužbine, uz Dečji hor RTS-a, pod umetničkim rukovodstvom Snežane Despotović.

Klub malog fudbala Crvena zvezda završio je retko prijatnu i vrlo uspešnu turneju humanitarnog karaktera po Republici Srpskoj, izveštava predsednik kluba Aleksandar Vučić. Kubanski bokserski trener Horhe Luis Frometa Matoš, potvrđeno je, radiće u stručnom štabu naše reprezentacije, sa bokserima koji se pripremaju za olimpijske kvalifikacije u Londonu, čućemo utiske selektora Milana Piperskog o pojačanju u trenerskom kadru i svom novom prvom saradniku. Osvrnućemo se i na promene u stručnom štabu FK Crvena zvezda. Žiri Nacionalnog udruženja likovnih umetnosti Francuske odlikovao je srpsku umetnicu Ivanu Živić, koja je dobila nagradu za crtež u velikoj konkurenciji Salona. Kulturni centar Beograda pridružuje se gradskoj manifestaciji za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika `Beogradska zima`, sa svojim projektom `Perači prozora`, umetničkim radom Nine Ivanović.

Promocija knjige i izložba "Ludus in fabula" pozorišnih karikatura Jugoslava Vlahovića biće održani u utorak, 24. decembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, u foajeu scene "Raša Plaović". U Jugoslovenskoj kinoteci u sredu je održana svečana ceremonija povodom 60. godišnjice Filmskog centra Srbije, ustanove od nacionalnog značaja, zadužene za delatnosti u oblasti srpske kinematografije. U kakvom raspoloženju ulazimo u novu, filmsku 2020. godinu, pitamo direktora Centra Gordana Matića. Darivanje je tradicionalno novogodišnje okupljanje prijatelja Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, kako bismo svi zajedno poklonili nešto što imamo, a drugima je potrebnije nego nama. Jedan lep skup tog tipa održava se u ponedeljak. Nagrada "Najbolji bibliotekar Srbije" koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije pripala je, ravnopravno, Milici Matijević iz biblioteke `Dimitrije Tucović` u Lazarevcu i našoj sagovornici, Zrenjaninki dr Dragani Sabovljev iz GNB "Žarko Zrenjanin", za značajne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u 2019. godini.  

Urednik i voditelj Željko Stefanović.

 

 



 



 



 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво