Novosti dana

Ceremonijom u mestu Jasika, kod Kruševca, počela je gradnja Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Auto put će biti dug oko 112 kilometara i povezaće tri okruga: Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka: Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju. Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da će za dve godine biti završena deonica od Pojata do Kruševca, za tri od Čačka do Kraljeva, a za četiri kompletan autoput. Auto-put će imati moderne optičke i digitalne kablove i besplatan internet, kao i obaveštenja za vozače. Moravski koridor gradiće američko-turski konzorcijum ,,Behtel Enka" na osnovu ugovora vrednog skoro 800 miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će, sa premijerkom Anom Brnabić, 28. decembra izložiti plan razvoja zemlje "Srbija 2020". Vučić je, na svečanosti povodom početka radova na "Moravskom koridoru", istakao da je taj plan moguć jer su stvoreni čvrsti finansijski temelji zemlje. Na pitanje o dijalogu o izbornim uslovima i zamerkama da je popustio opoziciji, odgovorio je da im je vlast dala i više nego što je traženo, jer se ne plaši konkurencije. Povodom izjave Aljbina Kurtija da neće dati Srbiji nikakav ustupak, niti teritoriju, zato što je izgubila Kosovo, predsednik je rekao da ga ne brinu poruke iz Prištine, i da je interes Srbije da sačuva mir.


Srbija već sada nije zemlja jeftine radne snage i to se više se ne može isticati kao naša komparativna prednost u privlačenju stranih investicija - izjavila je premijerka Ana Brnabić u Pančevu.

Sada radimo na dovođenju što više inovativnih kompanija a u njihovim istraživačkim centrima plate su preko 1.000 evra - kaže premijerka.

Ona je u Pančevu obišla Srednju mašinsku školu, jednu od prvih u Srbiji koja je uspešno sprovela dualno obrazovanje.


Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša dolazak kvalifikovanih radnika izvan Evropske unije, najavila je kancelarka Angela Merkel. Upozorila je na, kako je rekla, "očajničku" potrebu nemačke privrede za radnicima. Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj nije popunjeno milion i 300 hiljada radnih mesta. Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво