Zabavnik

''Dimitrije Novaković obavio snimanje Beograda: “Na posrebreni list bakra. Snimak taj podneo je on Nj. svetlosti gospodaru Mihailu Serbie Knjazu na dar”. Vest o prvoj fotografiji kod Srba objavljena je 12. maja 1840. u listu Serbske narodne novine broj 37 koje su izlazile u Pešti. One su objavile i podatak da je trgovac Novaković, Srbin iz Zagreba, znanje fotografske tehnike dagerotipije, to jest fotografije na metalu stekao u Parizu 1839. godine kada je Luj Dager vršio demonstracije dagerotipije. Francuska akademija nauka je 19. avgusta 1839. godine priznala Luju Dageru autorsko pravo za pronalazak fotografije

Osim što je bio poznat kao muzičar, Dejvid Bouvi je bio poznat po svojoj svestranosti. Bio je kantautor, kompozitor, slikar, glumac, a voleo je mnogo i da čita. Roman Džordža Orvela ''1984'' bio mu je inspiracija za istoimenu pesmu koja je nastala 1974. godine.

Metju Flajnders je predvodio prvu ekspediciju koja je jedrima oplovila Australiju. Na tom putu društvo mu je pravio njegov mačak Trim. Trim je bio na palubi jedrenjaka Rilajns 1799. godine. Svoju veliku veštinu je pokazao još kao mače kada je pao u more i popeo se na palubu koristeći samo bačen kanap. Trim je plovio sa Flajndersom oko kontinenta na jedrenjaku Rilajns a preživeo i brodolom na drugom jedrenjaku Porpoaz. Mačak Trim je čak bio sa Flajndersom i kada je ovaj dospeo u zatvor na Mauricijusu, ali je nestao tokom njegovog odsluženja kazne. Bronzana statua Trima koju je napravio vajar Džon Kornvel izložena je u jednoj biblioteci u Sidneju 1996. 

Urednik i vodiitelj: Milena Šiškin

Muzički urednik: Dragomir Stanojević

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво