Nedeljom za selo

Na konkurs za mlade poljoprivrednike do sada je stiglo više od hiljadu i 500 zahteva, mada rok za prijave ističe 31. decembra. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović kaže da predviđena sredstva za tu meru, po svemu sudeći, neće biti dovoljna, ali da će se naći način da svi koji ispunjavaju uslove ostvare planirane investicije. Ona je takođe najavila da će do kraja godine biti raspisan konkurs za nabavku traktora.

Ratari su ovih dana, posle kiše, počeli sa osnovnom obradom zemljišta. Stručnjaci kažu da oranje na dubini od 30 do 40 centimetara treba da se obavi u optimalnom roku.

Trojica mladih ekonomista - Ivan Šašić i braća Mirko i Miroslav Bunčić pre 5 godina, pored redovnog posla, počeli su da proizvode ćureći pršut. Mada su proizvodnju sa 60 kilograma podigli na jednu tonu, za sada nemaju zaradu nego samo troškove. Međutim, rešeni su da ne odustanu jer budućnost vide u proizvodnji domaće, kvalitetne hrane.

U Srbiji pod ribnjacima ima oko 10 hiljada hektara, a moglo bi da ih bude deset puta više. Stručnjaci tvrde da postoje veliki potencijali za razvoj šaranskih ribnjaka, što bi nam omogućilo da od velikog uvoznika postanemo veliki izvoznik ribe.

Pčelar iz Niša Duško Fijatović ima pčelinjak na tromeđi Vlasotinca, Babušnice i Crne Trave. Taj kraj je, kaže, pravi raj za pčele, ali „mrka kapa" za ljude.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]