Novosti dana

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj „švajcarskoj formuli".To praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Usvojene su i izmene Zakona o platama zaposlenih u državnim službama kojim se za 2021. godinu odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje platnih razreda. Taksa za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara poskupeće sa 220 na 255 dinara, predviđeno je izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Ministri za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Mađarske, Nenad Popović i Laslo Palkovič, otvorili su u Subotici Regionalni inovacioni startap centar, koji je adaptiran u zgradi Ekonomskog fakulteta, a za koji je država izdvojila 40 miliona dinara. Popović je kazao da će to ubuduće biti mesto gde će srednjoškolci, studenti, nezaposleni, ali i zaposleni Severno-bačkog okruga dobiti podršku za jačanje preduzetničkog i inovacionog duha i za pokretanje sopstvenog biznisa. Ministar Palkovič je kazao da Mađarska nema naftu i druge sirovine, ali ima kvalitetnu radnu snagu čiji potencijal koristi za rast BDP-a.

Štrajk zbog najavljene reforme penzionog sistema u Francuskoj ušao je u novi dan. Sindikati najavljuju da će štrajkovati dok predsednik Emanuel Makron ne odustane od uvođenja jedinstvenog sistema penzija. Sindikati ne veruju obećanjima vlade i strahuju da će radnici morati da se penzionišu kasnije i da će imati manje penzije. Generalni štrajk je paralisao zemlju od Marselja na Mediteranskoj obali - do Lila na severu. Širom zemlje protestuje skoro milion ljudi. U Parizu vlada potpuni saobraćajni kolaps.

U Srbiji još nije potvrđen virus gripa, mada je u regionu već registrovan. Iako je ove godine naručeno 50 hiljada vakcina više nego prošle godine, ukupno skoro 300 hiljada doza - one su potrošene u rekordnom roku. U Institutu za javno zdravlje Batut kažu da nove doze stižu sredinom meseca.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи