Kojekuda

„ Zaklela se pčela u cvet i u med...“… Svima dobro znan početni stih generacijama omiljene dečije pesmice, mnogima je možda i prva asocijacija na vrednog insekta i rajsku hranu koja leči. Na istom talasu, iskrsava i mio lik Pčelice Maje iz crtanih filmova na televiziji osamdesetih godina prošlog veka. I, kad smo već kod vekova, kroz njih su do danas pretrajala poređenja „vredan kao pčela“ i „sladak kao med“ - etalon ili neupitna, materijalizovana mera vrednosti.

Priča koja sledi biće svakako priča o vrednoći i upornom i posvećenom radu generacija jedne porodice - sedam u vinarstvu, a pet u pčelarstvu - porodice Živanović, u pitomim i kulturnim Sremskim Karlovcima, na desnoj obali Dunava, podno Stražilova i treptaj daleko od Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada. I leteće ta priča sa jedne teme na drugu, baš kao pčela sa cveta na cvet, a pri sakupljanju nektara i polena, ona - kažu - dnevno poseti oko hiljadu cvetova. Naš domaćin i stari poznanik, gos‘n Žarko Živanović sadašnji je upravitelj porodičnog Muzeja pčelarstva koji je, pre godinu više od pola veka, osnovao njegov otac Borivoje Živanović, u spomen na njegovog pradedu, akademika Jovana Živanovića, filologa i profesora u Karlovačkoj gimnaziji, ali i utemeljitelja modernog pčelarstva - u nas svakako, ali, sa još nekolicinom pregalaca, i u širim okvirima.

Vodiće nas priča Žarka Živanovića o pčelama i pčelarstvu - onako vojvođanski lagano, ali - taman posla! - ne bez dinamike, od iskustava starih Egipćana, preko inicijative slavnih Nemanjića, zatim pesničkog zanosa Branka Radičevića sve do današnjih dana i čuvenog holivudskog reditelja Pitera Bogdanoviča te glumca i pevača Zafira Hadžimanova. Slušaćete i o požrtvovanoj matici, majci hiljada i hiljada pčela, kao i o trutu, etalonu lenjosti, koji - koliko god zaista takav bio - ima svoje i te kako važno mesto u perfektnoj organizaciji pčelinjeg društva na koje bi, kažu oni koji znaju, bilo dobro da se ugleda i svaka ljudska zajednica.

"Kojekuda" i ove nedelje pripremile - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво