Novosti dana

Srbija i Belorusija su prijateljske zemlje, koje imaju odlične političke i ekonomske odnose, ocenili su predsednici Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija. Vučić je podsetio da je Srbija uvek imala podršku Belorusije u svim pitanjima, da je Minsk uvek bio uz Beograd, i nikada nije glasao protiv interesa Srbije. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je poručio da Minsk ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i uvek će pružati podršku Beogradu na međunarodnom planu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je sa delegacijom Evropskog parlamenta o politici proširenja Evropske unije i perspektivama Srbije i regiona Zapadnog Balkana. Ona je istakla da Srbija ostaje privržena evrointegracijama i izrazila nadu da će na kraju predsedavanja Finske Evropskom savetu biti otvorena pregovaračka poglavlja.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u Londonu, gde se održava dvodnevni sastanak lidera NATO, da Sjedinjene Američke Države imaju najmanje koristi od alijanse, koja je, prema njegovim rečima, najviše potrebna Francuskoj. Tramp smatra da je vrlo opasna nedavna izjava
francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO klinički mrtav. Ponovio je da Sjedinjene Američke Države izdvajaju četiri odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu i da od ostalih zemalja očekuje isto.

Učenice osmog razreda Osnovne škole "Svetozar Marković" u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u kineskom gradu Guangdžou.

Srbija je na prošlogodišnjem  PISA testiranju  zauzela 45-to mesto na listi rangiranih država ili entiteta, dva mesta niže u odnosu na prethodnu analizu 2012-te.  Najslabije rezultate srednjoškolci su pokazali na testovima funkcionalne pismenosti, dok su za matematičke zadatke dobili nešto više bodova.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković 
broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]