Kod dva bela goluba

Njegovo ime poznato je u kulturnom životu Beograda ili samo „zvuči poznato“ jer prva i najznačajnija baletska škola, osnovana u Jugoslaviji 1948, od 1960. godine nosi njegovo ime. Ko je bio Lujo Davičo? Na ovo pitanje pokušala je da odgovori Saša Brajović, autorka knjige „Lujo Davičo- framgenti života"

„Lujo Davičo (1908 - 1942) bio je baletski igrač, koreograf i pedagog, antifašista i učesnik Narodnooslobodilačkog pokreta. Ali, njegova ličnost, život i smrt nisu bili predmet istraživačke pažnje, te su ostali malo poznati. Za razliku od obilja informacija koje se mogu dobiti o školi „Lujo Davičo", one o samom Luju Daviču svode se, u svim medijima, na nekoliko rečenica. Ova knjiga nastoji to da promeni. Njen nastanak podstaknut je poštovanjem prema talentu i hrabrosti Luja Daviča."

U emisiji „Kod dva bela goluba" Saša Brajović nam otkriva kako je nastajala knjiga, osvetljava nam život umetnika Luja Daviča ali i kulturni i umetnički život Beograda između dva rata , grada u kojem se Lujo Davičo rodio, školovao , nastupao kao baletski igrač, radio kao koreograf i pedagog.

Muzički urednik: Radmila Dujaković

Autor i urednik: Tamara Krstić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]