Novosti dana

Počinje primena novih zakonskih rešenja u krivičnom zakonodavstvu, kojima se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, kao što su ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teško delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje, udruživanje zbog krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Takođe, doživotna kazna zatvora predviđena je i za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je inicirala Fondacija "Tijana Jurić"

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je u našoj emisiji Sedmica da je budžet ministarstva za narednu godinu povećan na oko 139 milijardi dinara. Đorđević je rekao da će ta sredstva prevashodno biti usmerena na razvoj socijalne zaštite. On je potvrdio povećanje penzija u narednoj godini od 5,4 odsto. Naveo je da je planirano donošenje novog Zakona o radu do kraja 2021. godine. Đorđević je dodao da će i naredne godine jedan od prioriteta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti izrada socijalnih karata.

Nova Evropska komisija, predvođena Ursulom fon der Lajen počinje petogodišnji mandat. Šef evropske diplomatije umesto Federike Mogerini biće dosadašnji ministar spoljnih poslova Španije Đuzep Borelj. On je poručio kako želi lično da se angažuje na "reformama i integraciji Zapadnog Balkana". Borelj će preuzeti i posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine.

Na Međunarodni dan borbe protiv side, epidemiolozi upozoravaju da u svetu sa HIV-om živi oko 38 miliona ljudi i da je broj nosilaca tog virusa za 35 odsto veći nego lane. Tokom 2018. godine, registrovano je milion i 700 hiljada novoinficiranih, dok je umrlo oko 770 hiljada ljudi. U Srbiji je HIV infekcija dijagnostikovana kod 2 hiljade 756 ljudi, ali se procenjuje da je taj broj dvostruko veći. Besplatno testiranje za sve građane organizovano je u Studentskoj poliklinici u Beogradu do ponoći, kao i na platou kod Filozofskog fakulteta od 13 do 16 časova.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво