Nedeljom za selo

Uprava za agrarna plaćanja raspisala je Treći javni poziv za sredstva IPARD-a za ulaganja u prerađivačke kapacitete. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća, a po prvi put i jaja i grožđa .

Minimalan iznos podsticaja je 10 hiljada evra, a maksimalni u okviru sektora voća i povrća, mesa, jaja i grožđa je milion evra, dok u sektoru mleka korisnici mogu da ostvare podsticaj i do dva miliona evra. Prijave na konkurs mogu da se podnesu do 24. februara naredne godine.

Konkurs za nacionalna sredstva namenjena mladim poljoprivrednicima , koji traje do kraja godine, izazvao je veliko interesovanje u svim delovima Srbije. U šabačkom kraju mladi su najviše zainteresovani za nabavku mehanizacije.

Selo Mihajlovac u opštini Smederevo bilo je poznato po stočarstvu. Međutim, i tamo, kao i u drugim delovima Srbije, broj grla iz godine u godinu opada. Dragan Đorđević, međutim, još opstaje, mada je, što se brige o kravama tiče, knjiga spala na dva slova.

Ove godine paprika nizača, koja se proizvodi u Donjoj Lokošnici kod Leskovca, dobro je rodila i odličnog je kvaliteta, tvrdi proizvođač Dejan Jovanović. On se nada da će, zahvaljujući slavama i svinjokoljama, sušena i tucana paprika uskoro „planuti".

Razgovarali smo i sa direktorom Zadružnog saveza Srbije Nikolom Mihailovićem koji , pored ostalog, kaže da mali i srednji proizvođači, da bi opstali na tržištu, moraju da se udružuju.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i ko u svrljiškom kraju od zaborava čuva ćurčijski zanat.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]