Vreme sporta i razonode

Ragbisti Partizana su osvajači Kupa Srbije u ragbiju 15 za 2019. godinu. Nekoliko dana pošto su osvojili prvenstvo, crno-beli su u Starčevu nadomak Pančeva podigli još jedan trofej. Ovoga puta je u finalu savladana BRK Crvena Zvezda, ekipa koja je i u ovom meču pokazala da je protivnik dostojan finala Kupa, rezultat - 35:10 (27:10). Tako je Partizan uspeo da vrati trofej Kupa u svoje vitrine posle četiri godine, a “dupla kruna” se takođe vraća u Humsku posle 14 godina. U pitanju je šestanesti osvojeni Kup, po čemu je Partizan rekorder. U goste nam dolazi trener ragbi kluba Partizan Marko Prijić.

Ženski odbojkaški klub Jedinstvo iz Stare Pazove ubedljivo vodi, posle 8 odigranih kola, na tabeli Super lige Srbije, sa stopostotnim učinkom. Trener ove ekipe Jovo Caković je neumorni pregalac i stvaralac novih asova, koji uživa u radu sa mlađim selekcijama, ali i prvim timom svog kluba, u kome su takođe isključivo devojčice, i to one pred kojima je lepa budućnost. Među njima je i naša današnja gošća, primač servisa Jedinstva Jovana Mirosavljević, 19-godišnjakinja uspešna na svim poljima. U školi je bila `vukovac`, osvojila svetsko prvenstvo za školarce u Češkoj, a već čevrtu sezonu je standardna u `A` ekipi iz Pazove, kao i u juniorskim selekcijama Srbije.

Planinarski sportski klub Pobeda je najbrojniji planinarski klub u Srbiji sa preko 2000 članova i najvećim brojem akcija i pohoda. Osnovne aktivnosti kluba su planinarenje, pešačenje, treking, sportska orijentacija, alpinizam, druženje sa ljudima raznih profesija i različitih nacionalnosti, koje sve povezuje humanost i ljubav prema prirodi. Svakog vikenda, pa i ovog, u toku su brojne akcije kluba, a još se prepričava poslednji uspeh Pobedinih planinara, koji su osvojili Himalaje, zajedno sa članovima kluba Kinđa iz Kikinde. Srpski planinari popeli su se na vrh Ajland pik na 6.189 metara nadmorske visine i, u ovoj višednevnoj akciji, osvojili još nekoliko vrhova u istočnom delu Nepala- Nangar Čang i Čukung Ri. Utiske iz ove akcije izneće nam Zoran Simić, dok će o planovima za ostatak ove i narednu sezonu slušaocima preneti Jelena Kovačević.

Šta je to večiti derbi- zašto su se Beograd i Srbija decenijama toliko ponosili tom utakmicom, zašto su Zvezda i Partizan izrasli u večite rivale, zašto je zahvaljujući fudbalu za Zvezdu i Partizan saznao ceo fudbalski svet, zašto je Beograd rame uz rame Londonu, Milanu, Rimu, Istanbulu, Lisabonu ili Buenos Ajresu...I, mnogo važnije, ko je uništio instituciju derbija, ko je učinio da normalan svet, silom prilika, ostaje kod svojih kuća i propušta derbije, a huligani črvrstih palica i kratkih fitilja zavode red kad na nekome na ulici vide obeležje bilo kog od dva najveća srpska kluba. Kako je u derbijima uživao i doživljavao ih kao praznik, odnosno kako sada u njima pati, zbog svega navedenog, vidi li izlaz iz situacije u kome se prestižni dueli nalaze- o tome će nam pričati novinar Dragiša Kovačević, kome ovih dana iz štampe izlazi četvrto izdanje knjige "Derbi"." Poslednje izdanje imala je pre 24 godine, u međuvremnu se promenila struktura ljudi koji idu na utakmice, promenilo se mnogo toga u srpskom fudbalu, i to ne na bolje.

Standardno, u ovom terminu, pored sporta, pratimo aktuelnosti i dešavanja iz kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Sedamnaesti Festival studentskog pozorišta okupiće studente dramske umetnosti iz regiona, koji će u Novom Sadu, od 6. do 8. decembra, odigrati šest predstava sa pet dramskih akademija. Animirani film `Neputovanja` Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora, tokom ovog meseca nagrađen je na čak tri festivala. Beogradska premijera predstave `Žene iz Troje`, po Euripidovom tekstu, izvedena je na sceni `Bitef teatra`, u režiji Nebojše Bradića. Reprezentativno udruženje u kulturi `World Music asocijacija Srbije` već sedmi put dodeljuje prestižnu nagradu, o kojoj će nam, kao i o ovogodišnjem laureatu, ispričati Marija Vitas. Premijera predstave `Nana` izvedena je pre nekoliko dana, u ponedeljak, na sceni Opere i Teatra `Madlenijanum`.

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan", koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru, osvojila je nekoliko prestižnih priznanja, o čemu nas izveštava Marko Stojanović, rukovodilac škole i jedan od naših najpriznatijih strip autora. Humanitarni koncert `Za dečji osmeh` biće održan u sredu, 4. decembra, u Kulturnom centru Zrenjanina. `Horizont`- časopis za tradiciju, duhovnost, književnost i opštu kulturu, čiji je prvi broj objavljen 5. decembra 2005. godine, za neki dan obeležava izlazak novog broja, u Zemunu, u biblioteci `Sveti Sava`. Najavljujemo i premijeru plesnog projekta `Showcase - Sanjanje umetničkog sna`, koji će biti izveden na Velikoj sceni `Aleksandar Popović`, Teatra `Vuk` sutra uveče, time će Institut za umetničku igru, prva i jedina visokoškolska institucija iz oblasti umetničke igre u Srbiji, obeležiti pet godina od osnivanja. Kompozitorka Branka Popović prirediće autorski koncert u ponedeljak, 2. decembra u Velikoj sali SKC-a u Beogradu, kompletan program izvešće uz ansambl "Metamorphosis" ,pod upravom Saše Mirkovića.

Šta je analogni film danas? Ko još snima na filmskoj traci? Odgovore na ova pitanja pokušaće da pruži prvi Festival analognog eksperimentalnog filma `Kinoskop`, koji se održava danas i sutra u art prostoru `Kvaka 22`, u Ruzveltovoj ulici u Beogradu. Peti muzički `Čuka fest` održava se naredne subote na Banovom brdu. `Đura i Mornari` 5. decembra u kultnom beogradskom prostoru, pozorištu `Dadov`, održaće svoje akustično veče. Još jedan pančevački `PAFF` festival je pred nama, održava se od 4. do 8. decembra. Nova izložba otvorena je prekjuče u Muzeju afričke umetnosti na Topčiderskoj zvezdi .`Ptice i njihove porodice`- naziv je izložbe otvorene u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Zimski ribolov, uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj i takmičenje u nadevanju kobasica, okupiće takmičare i goste na 8. međunarodnoj manifestaciji `Manić-Tisa 63`, koja se održava od 6. do 8. decembra u Novom Bečeju.

Svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije "Winter Fest "predviđeno je za sredu, 5. decembra, na Trgu republike u Subotici. U petak, 6. decembra, u Salonu kod Porte u Vršcu, udruženje `Tačka susretanja` priređuje interesantno poetsko-slikarsko veče. Triatlon klub `Dynamic` iz Novog Sada,osnovan 1999.godine, jedan od triatlon klubova sa najvećom tradicijom i najvećim uspesima na ovim prostorima, sutra organizuje zimski polumaraton i lepo atletsko druženje, u znak sećanja na osnivača ove sportske družine. Saznaćemo kako je prošla premijere predstave `Beli bubrezi` u `Ateljeu 212`, kako prvo izvođenje komada `Pozorište u palanci` u Leskovcu, šta nas očekuje od sutrašnje premijere predstave `Liliom`, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Sinoć se, u najpozitivnijem smislu, tresla `Štark Arena`, prvi od predviđenih pet super- koncerata održao je Zdravko Čolić, uz pratnju hora od dvadesetak hiljada ljudi.

I ove nedelje nastavljamo dugogodišnju uspešnu saradnju s vitezom kulinarstva Milijanom Stojanićem, a tu su- kao i občno- i Dom omladine Beograda,` Akademija 28` i Opera i Teatar `Madlenijanum`. Pratimo sve aktuelnosti koje stignu tokom emisije, najavljujemo finale Kupa Srbije u vaterpolu, objavljujemo još niz priloga i zanimljivosti iz zemlje i sveta. Slušajte danas ono o čemu ćete sutradan moći da čitate u novinama. Sve to uz muziku zamišljenu kao `šlag od dobrih starih šlagera` i novih izdanja sa svetkih muzičkih lista. 

 
Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво