Novosti dana

Skupština Srbije usvojila je budžet za 2020. godinu. Predviđen je deficit od oko 30 milijardi dinara. Budžet je planiran na osnovu procene da će rast bruto društvenog proizvoda u narednoj godini biti 4 odsto, inflacija 2 procenta, a da će učešće javnog duga u BDP-u pasti na 51,4 odsto. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da  usvojeni budžet predstavlja prekretnicu u srpskoj ekonomiji i podrazumeva veće plate i penzije, dok su teške, ali hrabre mere fiskalne konsolidacije završene.

U Kragujevcu je otvorena fabrika kineske kompanije „Jenfeng automotiv intirijrs" koja će proizvoditi komponente za automobilske enterijere. Proizvodni pogon koji se prostire na 18 i po hiljada kvadratnih metara svečano su otvorili predsednik Aleksandar Vučić, kineska ambasadorka Čen Bo, predstavnici lokalne vlasti i kompanije Jenfeng. Predsednik Vučić je najavio da će za nekoliko meseci 400 ljudi dobiti posao u novootvorenoj fabrici, a za dve godine ukupno 800 Kragujevčana. On je saopštio i da je stopa nezaposlenosti u Srbiji prvi put otkako se meri pala ispod 10 odsto i iznosi 9,5 odsto.

Komentarišući naslovnu stranu NIN-a, koju je izdavač promenio posle negativnih reakcija javnosti, predsednik Srbije je rekao kako to nije prvi put da se nešto slično dešava. Dodao je će se uvek boriti i braniti pravo svakog da objavljuje šta želi, ali samo, kako kaže, protiv njega, a ne protiv drugih ljudi. Naslovna strana nedeljnika NIN, povučena posle intervencije izdavača, žalostan je primer odsustva skrupula, dobrog ukusa i novinarske etike, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Kako se navodi, ministarstvo će nastaviti da poziva medijske poslenike da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Severna Koreja je ispalila dva neidentifikovana projektila u more, saopštila je južnokorejska vojska. Kako se navodi, projektili su ispaljeni iz severoistočne pokrajine Saut Hamjong. Asošiejted pres ocenjuje da Pjongjang pokušava da izvrši pritisak na Vašington za ustupke u nuklearnoj diplomatiji.

Fudbaleri Partizana igraće protiv holanskog AZ Alkmara u petom kolu Grupe L Lige Evrope. Utakmica u Hagu počinje u 18 časova i 55 minuta.


Urednik voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво