Moja knjiga

Dragan Radisavljević, tonski snimatelj, govori o tome zašto voli delo ''Deca zemlje'', Džin Auel. Serija romana ''Deca zemlje'' započeta je 1980. godine knjigom ''Pleme pećinskog medveda''. Nizala su se zatim dela: ''Dolina konja'', ''Lovci na mamute'', ''Ravnice povratka'', ''Vatreni kamen'' i ''Ejlina pesma deci zemlje''. U ovih šest romana, Džin Auel nas vodi u daleku prošlost, u vreme od preko trideset hiljada godina, kada su zemlju nastanjivala plemena nendertalskog i kromanjonskog čoveka. Dela Džin Auel zasnovana su na naučnim činjenicama, čak postoje i mape koje označavaju mesta na kojima se radnja odvija.

Romani zadiru u oblasti prvobitne magije, religije, medicine, načina lova i građenja prvobitnih staništa. Sve ovo dato je u formi zanimljive priče, u kojoj je predstavljen život i odrastanje devojčice Ejle. Pre nego što je počela sa pisanjem ovih romanima, autorka je preduzela opsežnne pripreme, koje su se sastojale od ozbiljnih antropoloških studija, razgovora sa ljudima koji su stručnjaci u raznim oblastima koje se tiču prošlosti, čak je i sama jedno vreme provela u divljini, želeći da što bolje oseti atmosferu koju je želela da stvori u svojim delima.

Dragan Radisavljević, koji je tonski obojio veliki broj televizijskih emisija realizovanih na programu RTS-a, otkriva zašto voli dela sa istorijskom tematikom, i šta ga je to privuklo delima Džin Auel.


Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво