Novosti dana

Srbija i Severna Makedonija imaju veoma dobre odnose i više međusobnog poverenja nego pre godinu ili dve i  odnosi će biti samo bolji, ocenjeno je u Beogradu posle sastanka predsednika- Aleksandra Vučića i Steve Pendarovskog. Vučić je istakao da dve zemlje osim razlike oko pitanja nezavisnosti Kosova, nemaju druga otvorena pitanja. Naveo je i da ekonomska saradnja napreduje, a očekuje se da ove godine trgovinska razmena bude oko milijardu evra. Ukazao je i na važnost "malog Šengena". Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da je sa srpskim kolegom razgovarao o novoj francuskoj inicijativi u Evropskoj uniji i naglasio da za Skoplje ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u Uniji.

Republika Nauru sa Pacifika povukla je priznanje nezavisnosti Kosova i to je 17-ta zemlja, koja je to učinila. Od ukupno 193 države članice Ujedinjenih nacija, 93 priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, 95 zemalja je protiv, dok je pet uzdržano.

Skupština Srbije nastavila je raspravu o Predlogu budžeta za 2020-tu godinu. Poslanici vladajuće većine ocenjuju da je budžet razvojni, dok opozicija smatra da je  predizborni. Razmatranje budžeta počelo je u sredu, a vreme za raspravu je udvostručeno. Na predlog budžeta podneto je više od 100 amandmana, koji će biti  razmatrani iduće sedmice.

Kampanjom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", Srbija se pridružila globalnoj akciji, u kojoj učestvuje hiljadu 700 organizacija u više od 100 država sveta. Kampanja će trajati do 10-og decembra, odnosno do obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Do tada će u svim većim gradovima u Srbiji kružiti narandžasti autobusi, obeleženi simbolima borbe protiv nasilja nad ženama. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ističe za RTS da niko nije dužan da trpi nasilje i poziva žrtve da donesu pravu odluku i napuste nasilnika.

U Beogradu počinje 8-mi Međunardni sajam sporta. Na manifestaciji pod sloganom "Sajam sporta spaja sve(t)" biće predstavljeno više od 60 sportova i sportskih disciplina. Sajam traje do nedelje, a ulaz je besplatan.

Teniska reprezentacija Srbije igra sa Rusijom u četvrtfinalu završnog turnira Dejvis kupa u Madridu.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Producent Đorđe Radosavljević.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи