Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a o sastanku će predsednik obavestiti javnost tokom dana. Kako je saopšteno iz Predsedništva, jedna od tema bila je priprema najavljene posete predsednika Vučića Rusiji 4. decembra i razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom. Do susreta je došlo usred moguće obaveštajne afere, čiji akteri su ruski obaveštajac Georgij Kleban i navodno jedan srpski obaveštajac. Po završetku sastanka, ambasador Bocan-Harčenko nije odgovorio na novinarsko pitanje o sadržaju razgovora sa predsednikom Srbije. Vučić je za 18 časova sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a javnosti će se obratiti posle sednice.

U međuvremenu, Kremlj je saopštio kako je siguran da ništa ne može narušiti odnose između Rusije i Srbije. Odnosi sa Srbijom su toliko posebni, partnerski, bratski i saveznički da nikakvi skandali sa navodnim ruskim vrbovanjem srpskog oficira ne mogu da utiču na njih, izjavio je porparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tačno pre godinu dana prištinske privremene institucije uvele su taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Tadašnji premijer Ramuš Haradinaj objasnio je da su to ekonomske sankcije Prištine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja nezavisnosti. Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za RTS da je Srbija za godinu dana izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosmet u odnosu na prethodne godine. Ljajić je dodao da je najveći gubitnik prehrambena industrija, i da će biti teško ponovo plasirati srpsku robu na tržište Kosova i Metohije.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja ministar finansija Siniše Malog u izradi doktorske disertacije. Kako se objašnjava, Mali je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja njihovih imena. Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, iako je izricanje mere u njegovoj nadležnosti. Odbor će konačno Rešenje dostaviti Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi.

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U matematičkoj gimnaziji održana je komemoracija. Prema molbi porodice  Sporić umesto cveća, novac je doniran NURDORU, Fondaciji za decu obolelu od raka.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво