Moja knjiga

Pisac i prevodilac Biserka Rajčić govori o tome zašto voli zbirku pesama Adama Zagajevskog, jednog od najznačajnijih savremenih poljskih pesnika. Rođen 1945. godine u Lavovu, u današnjoj Ukrajini, Adam Zagajevski se po okončanju Drugog svetskog rata sa porodicom seli u Gljivice, grad u Šleskoj. Filozofiju i psihologiju studirao je u Krakovu, gde je do 1980. radio kao univerzitetski profesor.

U životnu priču ovog pisca posle se utkivaju iskustva života i rada u gradovima kao što su Berlin, Pariz, pa Hjuston, sve do povratka u Krakov. U jednoj pesmi Zagajevski je zapisao: ''Reci istinu, tome služiš'', i to bi moglo da se shvati kao pesnikov stvaralački kredo. Sklon razobličavanju svega neautentičnog i lažnog, i govoru o svakodnevici koji nastoji da u svemu vidi probleske neke više stvarnosti, Zagajevski je stvorio pesme koje čitaoca plene dubinom poetskih uvida.

Biserka Rajčić je diplomirala na studijama slavistike (grupa za istočne i zapadne slovenske jezike i književnosti) na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prevodi s poljskog, ruskog, češkog, slovačkog, bugarskog i slovenačkog jezika. Ima veliki broj objavljenih knjiga prevoda najznačajnijih poljskih autora. Između ostalog, prevodila je dela Česlava Miloša i Vislave Šimborske, pesnika koji su dobili Nobelovu nagradu. Objavila je tri knjige eseja i ogleda i priredila više antologija.  Za svoje prevodilaštvo i rad u kulturi nagrađena je najvišim domaćim i poljskim nagradama.

Biserka Rajčić je prevodila i poeziju Adama Zagajevskog, kao i njegove eseje, a pesnika i lično poznaje, pa ćemo čuti i šta joj znači poznanstvo sa autorom čiju poeziju voli i čije stihove prevodi. 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво