Romano Them

Današnju emisiju većim delom posvećujemo obeležavanju 30 godina od potpisivanja Konvencije o pravima deteta.

Mreža organizacija za decu Srbije organizuje Otvoreni dan sa svojim članicama. To je prilika da se šira javnost upozna sa članicama Mreže i da sa njima razmene mišljenje o pravima deteta. Ovo je deo kampanje  „Svako dete ima pravo", u koju su uključene organizacije iz cele Srbije. Naš večerašnji gost Saša Stefanović, direktor MODS-a, govori o položaju romske dece, njihovim pravima i ocenjuje napredak Srbije u ovoj oblasti u odnosu na vreme kada je usvojena Konvencija o pravima deteta kao univerzalni i najznačajniji međunarodni dokument u oblasti prava deteta. Konvenciju je ratifikovala i naša zemlja.

 U drugom delu emisije govorimo o političkoj participaciji Roma, imajući u vidu sve bliže parlamentarne izbore u Srbiji. Učešće romskih kandidata i glasača, kao ravnopravnih učesnika u političkim procesima, pitanje je koje u vrh svojih agendi guraju gotovo sve evropske institucije koje se bave pitanjem ljudskih prava i prava marginalizovanih grupa, u koje svakako spadaju i Romi. O ovoj temi razgovaramo sa Duškom Jovanovićem, predsednikom Demokratske unije Roma. Povod je njegov otvoreni poziv za ujedinjenje nedavno upućen  romskim političkim liderima i zalaganje za veću mobilizaciju romskog biračkog tela u cilju  najboljeg interesa pripadnika romske zajednice.
Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи