Srpski na srpskom

Letos kad u mojoj ulici zbog nekih radova nije bilo vode dva dana, namestilo se baš tako da pročitam u novinama kako Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ obeležava veliki jubilej, 127. godišnjicu rada. I još ih je novinar dalje veličao u tekstu kako je malo institucija u svetu koje mogu da se pohvale tako dugom i uspešnom tradicijom u obavljanju najvažnije komunalne delatnosti. Dakle, oni slave, a meni slavine suve! I otkud su oni institucija, i čime se to diče kad su vodovod imali i stari Rimljani i Egipćani i štatijaznam koji sve stari narodi. I na kraju - otkud se za 127-mu godišnjicu rada kaže da je to jubilej?

Savremeni beogradski vodovod simbolično je pušten u rad na Petrovdan, 1892. godine, na platou pored Terazijske česme. A uveče je na okićenom Kalemegdanu održan koncert, uz vatromet, koji je, kako je pisalo u Beogradskim novinama - "davao znake na sve strane da je Beograd pošao u svakom pogledu putem napredovanja, razvoja i modernog života." To je bio važan trenutak u razvoju grada, i redovno snabdevanje pijaćom vodom je apsolutno neophodno, ali da li to od preduzeća koje se time bavi čini baš instituciju, kao je pisalo u onom tekstu o njihovoj godišnjici?

Bilo da je reč o jubilejima ili o godišnjicama, njihovo pisanje često je različito. Posle navedene godine, često se, naročito u tekstovimana internetu, piše crtica sa nastavcima u padežu, koji olakšavaju čitanje, ali ne bih rekla da su pravilni, jer na tom mestu u novinama i drugim izdanjima obično stoji tačka.

 Glumica: Jadranka Selec

Autor i urednik: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво