Nedeljom za selo

Subvencije za sistem krava-tele biće sledeće godine povećane sa 25 na 40 hiljada dinara, a proizvođači genetskog potencijala moći će da računaju i na subvencionisani kredit, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je takođe najavio duplo veće podsticaje za organsku proizvodnju, kao i više sredstava iz agrarnog budžeta za vinare.

U drugoj polovini naredne godine počeće isplata premija za mleko po kvalitetu koji će proveravati Nacionalna referentna laboratorija, a ne kao do sada mlekare. Direktor te laboratorije Nenad Dolovac kaže da će se mleko sa svake farme kontrolisati najmanje dva puta mesečno. Na osnovu toga biće svrstavano u određene klase prema kojima će se isplaćivati premije.

Javni poziv za sredstva IPARD-a za nabavku traktora ističe 25. novembra. Do sada se na konkurs javilo oko 100 poljoprivrednika, ali u Upravi za agrarna plaćanja očekuju da će do isteka roka broj prijava biti znatno veći. U šabačkom kraju je malo interesovanje za sredstva IPARD-a jer poljoprivrednici zaziru od složene procedure.

Kiša je dobro došla pšenici koja je u Vojvodini uglavnom zasejana u optimalnim rokovima. Međutim, u Toplici setva još nije ni počela jer poljoprivrednici, koji imaju uglavnom slabu mehanizaciju, ne mogu da pripreme zemljište.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се