Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije, na koji je pozvan kao lider Srpske napredne stranke. Obrazlažući svoju odluku u pismu predsedniku Evropske narodne partije, Žozefu Dolu, Vučić je naveo da se u hrvatskim medijima nedeljama unazad vodi medijska haranga protiv njegovog dolaska u Zagreb. Poručio je da to što neće prisustvovati kongresu, nije dokaz slabosti, već snage i želje da menja stvari na bolje, kao i da ne utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj. Vučić je zamolio Dola da jedan od narednih važnih događaja Evropske narodne partije organizuje u Srbiji, gde su, kako je naveo, svi dobrodošli i gde ni protiv koga neće biti vođena hajka.

O situaciji u regionu, predsednik Vučić jutros je razgovarao sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom. Na sastanku se govorilo i o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a predsednik je istakao da je važno što je i Velika Britanija tražila od prištinskih vlasti da ukinu taksu na srpsku robu. Vučić je Mura upoznao sa inicijativom za lakšu razmenu ljudi, robe, usluga i kapitala među zemljama Zapadnog Balkana. Britanski zvaničnik je pozdravio napore za stabiliziciju odnosa u regionu.

Premijerka Ana Brnabić doputovala je u Pariz gde će učestvovati na GovTech samitu koji okuplja državnike, predstavnike međunarodnih organizacija, direktore i osnivače tehnoloških kompanija koji će zajedno razmatrati kako vlade funkcionišu u novoj tehnološkoj eri.  Premijerka će govoriti o iskustvima Srbije u primeni elektronskih servisa i usluga, kao što su e-beba i jedinstveni informacioni sistem prosvete, čije je uvođenje planirano u martu naredne godine.

Najmanje četiri osobe su poginule, a više desetina je povređeno u sukobu demonstranata i pripadnika iračkih bezbednosnih snaga u Bagdadu. Sukobi su izbili u blizini trga Tahrir, gde se nedeljama održavaju protesti.  Tokom demonstracija koje se organizuju od 1. oktobra, uglavnom u Bagdadu i većinski šiitskim južnim provincijama, u neredima je poginulo najmanje 320 ljudi, a povredjeno više hiljada. Razlozi protesta su raširena korupcija, male mogućnosti zaposlenja i loš rad javnih službi.

Fudbaleri Srbije nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine utakmicom protiv Luksemburga. "Orlovi" u 20.45 na stadionu "Rajko Mitić" dočekuju Luksemburg u jednoj od najvažnijih utakmica u kvalifikacijama, uz prenos na Radio Beogradu 1.

Novak Đoković za plasman u polufinale završnog Masters turnira u Londonu igra protiv Švajcarca Rodžera Federera. Duel počinje u 21 sat i 15 minuta, uz direktan prenos na Prvom programu naše televizije. 

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Marica Serdar.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи