Moja knjiga

Književnik i psihijatar Slobodan Simić govori o tome zašto voli knjigu priča Radoja Domanovića. Najistaknutiji pisac satirične pripovetke u srpskoj književnosti epohe realizma, Radoje Domanović (1873-1908), tvorac je priča koje su i danas izuzetno žive i aktuelne. Književni rad započeo je pripovetkama iz seoskog života u kojima se, kao i kod njegovih prethodnika, oseća oštra polarizacija između idealizacije i kritičkog razobličavanja.

Najbolji deo njegova rada, satirične pripovetke, nastale su u nekoliko poslednjih i najcrnjih godina obrenovićevskog apsolutizma, između 1898. i 1903. U pričama kao što su ''Ukidanje strasti'', ''Danga'', ''Vođa'', ''Mrtvo more'', ''Stradija''' i druge, koje su realizovane žanru alegorijsko-satirične priče, Radoje Domanović je vešto ukazao na mentalitetske crte i slabosti svojih junaka, ali je uspeo da ostvari uvid u neke univerzalne odlike ljudske prirode. Pun sklad između satire i alegorije, te posebnog i opšteg značenja, postignut je u ''Vođi'', najboljoj Domanovićevoj satiri, uzbudljivoj priči o kolektivnoj opsednutosti vođom.

Slobodan Simić je po profesiji psihijatar, a po vokaciji književnik. Završio je medicinski fakultet u Beogradu, specijalizaciju psihijatrije i subspecijalizaciju sudske psihijatrije i stekao zvanje primarijusa. Stalni je sudski veštak za oblast psihijatrije. Piše aforizme, kratke priče, pesme, dramske tekstove i scenarije. Do sada je objavio pet zbirki aforizama, pet knjiga kratkih priča i jednu zbirku pesama. Priredio je nekoliko antologija aforizama. Radi kao psihijatar u Beogradu.


Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво