Vreme sporta i razonode

Nezapamćen uspeh srpskog kik boksa na Svetskom prvenstvu u Sarajevu, začinjen sa petnaest medalja- osam zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane, obeležićemo i u ovoj emisiji, novim gostovanjem Teodore Manić. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine treći put je pokorila planetu. Prvi put je bila kod nas, ispred naših mikrofona, još pre četiri i po godine, od tada su se nizale medalje u raznim kategorijama, na brojnim turnirima i takmičenjima. Idealna prilika da saberemo utiske iz Sarajeva, uz napomenu da je zlatna Teodora posebno zahvalna treneru Milošu Milutinovu i svojoj porodici, koji najbolje znaju čega se sve odricala ova devojka da bi došla do statusa koji trenutno uživa u svetu borilačkih sportova.

Odbojkašice Partizana od nedavno na klupi, u ulozi šefa struke, imaju internacionalca Duška Nikolića, koji je došao umesto Ivana Steljića, takođe vrsnog stručnjaka, čiji rad, sticajem okolnosti, nisu pratili dobri rezultati na startu ligaškog takmičenja. Nikolić je, posle dogovora sa čelnim čovekom kluba Željkom Tanaskovićem, preuzeo na neko vreme komande, juče su ove dame igrale i "večiti derbi", s odbojkašicama Crvene zvezde. Mladost i hrabrost odlikuju "crno-bele" devojčice, pa treba verovati da će se šarmantna družina iz dvorane "Impuls" uskoro odužiti svojim navijačima- pobedama. Naši gosti u studiju Radio Beograda 1 ovog popodneva su Andrijana Šejat, primač servisa i kapiten Partizana, kao i trener u stručnom štabu Danilo Stokuća.

Deo ovog popodneva provešće s nama i Jasmina Milošević, vd direktora Agencije za bezbednost saobraćaja. Doći će sa najsvežijim statističkim podacima i uz ozbiljno upozorenje svim vozačima da nam se nikada više ne ponovi minulo leto, u kome je bilo mnogo udesa i, nažalost, poginulih na drumovima širom Srbije. Vodi se računa o svakom detalju, posebno što dolazi period magli, snega, leda, u tom smislu i pitanja o zimskim gumama koje su od juče obavezne za sve vozače, električnim trotinetima koji nas brzo prevoze, ali lagano "dobuju" po živcima i pešaka i automobilista. Ne treba smetnuti s uma da dolazi i period slava, preslava, proslava, koje naši ljudi obično zaliju nekom čašicom, uvereni smo da je bolje sprečiti nego lečiti, pa ćemo od merodavne i kompetentne osobe, na značajnoj funkciji, čuti šta nam valja činiti, kako sačuvati naše najmilije, kako što manje brinuti dok su u saobraćaju... 

Trećeg decembra u beogradskim bioskopima počinje da se prikazuje igrani film Četiri ruže. U pitanju je krimi-drama sa elementima komedije. Prikazuje urbani mozaik gradskih likova, koje u ispovesti jedne beogradske noći, povezuje neutoljiva želja za lakom lovom, dobrim provodom i bezbrižnim jutrom. Iza kulisa carstva poroka u noćnom klubu "Četiri ruže", u centru mozaika, gde se vodi bespoštedna borba, često i sa one strane zakona, naći će se jedan običan čovek. U bezuspešnom pokušaju da od svega pobegne, shvata da će uspeti samo ako u pomoć pozove sve ono što je u međuvremenu izgubio: ljubav, iskrenost i veru. Gost našeg porodičnog magazina, biće reditelj ovog ostvarenja Vasilije Nikitović.

Kao i svake subote, pored dešavanja iz sveta sporta, pratimo i događaje iz oblasti kulture, javnog i umetničkog života. Idemo u susret Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda", koji se održava od 5. do 12. novembra u Užicu. Premijerom predstave "Nema dade, nema bate", u pozorištu u Pirotu obeležena su dva jubileja. Petnaesti filmski festival "Slobodna zona" biće održan u sedam različitih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, počev od 7. novembra. Na sceni "Jovan Đorđević", Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, večeras je premijera opere "Faust", Šarla Gunoa, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Nikolića, pod dirigentskim vođstvom maestra Andrea Salinasa. Premijera nove verzije prve srpske opere "Na uranku", Stanislava Biničkog,  izvedena je preksinoć na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, o čemu nam priča rediteljka Ana Grigorović.

Monodrama "Oj, živote!", koju je adaptirao, režirao i u kojoj igra američki glumac srpskog porekla Džek Dimić, biće dva puta izvedena, u Beogradu. Najavljujemo i 16. međunarodni festival "Čembalo-živa istina", zatim multimedijalni koncertni program "Muzički tonovi iz srpskih starina" u Zrenjaninu, kao i nastavak Japansko- srpskog festivala - posle Beograda, od danas su na redu Novi Sad i Tokio. "Afro Cuban All Stars Band" večeras muzicira u Centru "Sava". Počele su probe za još jednu Koljadinu predstavu u Beogradu- u pitanju je "Lažljivica", u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića, o kojoj našim slušaocima priča glumica Gorica Popović, koja sa Sekom Sablić igra ovo delo poznatog ruskog pisca.

Festival "Ukusi juga" ove godine održaće se 9. novembra u Vlasotincu. Ideja festivala je da na jednom mestu okupi proizvođače domaće hrane i pića juga Srbije, promoviše ih i podstakne na dalji razvoj. Tradicionalna planinarska akcija ,,Šatorice 2019"- ,,Mitrov danak, hajdučki rastanak", izvodi se na južnim grebenima planine Kopaonik, danas i sutra, u organizaciji planinarskog kluba "Kopaonik" iz Leposavića. Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju. Evo prilike da ga još jednom koncertno pozdravimo, 8. novembra u klubu "Soul Society- stari Bitef ". "Svetlosti senke" - Prateća izložba 50. "Zlatnog pera" ULUPUDS-a, autora Rastka Ćirića traje do 12.novembra. Vesti iz badmintona- Srbija je dobila još jednog međunarodnog sudiju,sa BEC zvanjem. Zove se Kristina Jovin.

I ove subote na naše slušaoce misle Dom omladine Beograda, "Akademija 28" i Opera i teatar "Madlenijanum", pa će ih obradovati ulaznicama za lepa kulturna dešavanja. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Pratimo dešavanja i aktuelnosti iz domaćeg i međunarodnog sporta, kao i sveta koji nas okružuje, sve to uz finu, pitku muziku, za sve generacije i uzraste.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво