Doživeti stotu

Projekat „Unapređenje Međugeneracijskog dijaloga“ Centra za podršku i inkluziju „Help net“ kroz debate u 10 gradova Srbije treba da omogući starima i mladima bolju komunikaciju kako bi im život bio kvalitetniji. Program je realizovan u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti iz Srbije i nevladinim organizacijama iz Mađarske, Poljske i Češke. Nedavno je predstavljen u Crvenom krstu Srbije.

A da li je moguća međugeneracijska solidarnost i kako se dolazi do nje? Odgovor smo potražili od Tatjane Prijić iz Stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Radio-talasima ćemo zaploviti u srednje Pomoravlje, u kuću devedesetogodišnjeg Radovana Jovanovića iz sela Buci u podnožju Jastrepca. Iako je zakoračio u desetu deceniju, svakog dana vozi skuter na električni pogon. Radni vek je proveo kao šumarski kontrolor i nikada nije napuštao rodno mesto. Kaže da je duboku starost dočekao jer je pio čistu izvorsku vodu.

 

Rubriku za medicinu ćemo posvetiti jubilarnom dvadesetom jesenjem Festivalu zdravlja koji počinje naredne srede u Domu Vojske Srbije. O besplatnim pregledima, gostima i temama iz konvencionalne i alternativne medicine govoriće izvršna direktorka festivala i pedijatar u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu dr Mirjana Mićović.

 

Minute za dobru knjigu rezervisali smo za zbirku intervjua "Jazz Face" Vojislava Pantića koju je nedavno predstavio na beogradskom Jazz festivalu. Nastala je od brojnih autorovih intervjua tokom bogate karijere od 1991. godine. Pored stručnih muzičkih tema, u knjizi je opisan i privatni život popularnih muzičara.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Radovan Jovanović i Marina Stojadinović

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво