Zabavnik

Kartonska ploča, plastična kockica i čunjevi u bojama. Za 2 ili 4 igrača. Pa ko koga “pojede”! Pogađate, reč je o antologijskoj društvenoj igri ''Ne ljuti se čoveče''.

Veruje se da je jedan oblik ove igre nastao još u šestom veku u Indiji, ali je "Čoveče, ne ljuti se", onakav kakvim ga danas poznajemo poreklom iz Nemačke. Istorija kaže da je nastala u periodu kada su bolnice bile pretrpane ratnim bolesnicima. Josef Fridrih Šmit iz Minhena osmislio je ovu igru. Rečenica, koja je pokrenula izumitelja ove popularne društvene igre, bila je : ''Tata, nama je dosadno!'' Godine 1905. Šmit je poželeo da zabavi sinove, te je, po uzoru na staru indijsku igru Pašisi, u svojoj kuhinji osmislio igricu s kockicom, čunjićima koje je izrezbario od drveta i komadom kartona na kojem je iscrtao kućice i polja. Deca su se odlično zabavljala, ali ne i Šmit koji je poželeo i da zaradi bezuspešno pokušavajući da izvuče dobit prodavanjem igre nazvane "Čoveče, ne ljuti se."

Ulica Tošin bunar prolazi kroz dve opštine: Zemun i Novi Beograd. Nekada je na tom prostoru bio močvarni teren, a u podnožju lesne zaravni napravljen je put koji je išao od Zemuna do tadašnjeg sela Bežanije, a odatle preko Surčina do Progara. Ulica se zvala jednostavno Put za Bežaniju, sve dok čuveni Toša nije napravio bunar pored puta.

Teodor Toša Apostolović bio je srpski trgovac i dobrotvor koji je rođen negde u okolini Soluna 1745. godine. Njegovo poreklo ne može sa sigurnošću da se potvrdi, ali postoje dve teorije. Jedna je da je zapravo Srbin iz Južne Srbije, a druga je da je bio Grk i da je njegovo pravo ime Teodor Apostolos. U Zemun je došao jer nije želeo da ostane pod turskom vlašću, u periodu kada su se Austrijanci povlačili iz Beograda, od 1765- 1770. godine.

Danas smo u Zabavnikovu muzičku kutijicu spakovali četiri filma o muzičarima. Prvi od njih je film „Rey" u kome je prikazan život jednog od najpoznatijih američkih soul pevača Reja Čarlsa. Film obiluje muzičkim deonicama i dramskim elementima biografije slavnog muzičara. Ono što film "Rej" izdvaja od drugih biografskih ostvarenja je originalan razvoj priče. Glavni glumac Džejmi Foks koji tumači muzičara, je za ulogu u ovom filmu dobio Oskara za najboljeg glumca.

Urednik i voditelj Milena Šiškin.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво