Romano Them

U Klubu poslanika održan Seminar o inkluziji Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Događaj obeležila kontradikcija u oceni urađenog na planu poboljšanja položaja Roma – Vlada hvali , civilni sektor kudi.

Osman Balić jedan od najznačajnijih romskih aktivista, demonstrativno je napustio seminar jer je jedini postojeći izveštaj o procesu inkluzije Roma u Srbiji uklonjen iz materijala za analizu tokom rada po grupama. Ovaj izveštaj je načinila Liga Roma čiji je predsednik Osman Balić, koji kaže da je u izveštaju navedeno pored pozitivnih pomaka i ono što Vlada Republike nije učinila iako je bila dužna , shodno preuzetim obavezama pred međunarodnom i evropskom političkom javnošću. „Sramota je to što srpski zvaničnici izlaze pred visoku predstavnicu Evropske komisije, Martu Garsia Fidalgo bez ikakvog izveštaja o radu u protekle dve godine, koliko je prošlo od prethodnog seminara," navodi Balić koji povodom ovog događaja najavljuje konferenciju za petak, 25.oktobar u beogradskom Medija centru. Zaključci sa ovog skupa trebalo bi da budu smernice za formiranje daljih mera kada je reč o unapređenju društvenog položaja pripadnika najugroženije nacionalne manjine u Srbiji i u Evropi.

„Nisam optimista i ne očekujem skoru realizaciju presude," izjavio Dervo Sejdić-Romski aktivista iz BiH posle deset godina odlaganja primene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Novi Sad obeležio 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. „Fašizam i nacizam, najveće zlo čovečanstva, " izjavio gradonačenik Novog Sada, Miloš Vučević.

Upoznajemo vas sa Tiborom Zidom, uspešnim romskim muzičarem koji svoj raskošan talenat pretače u džez formu i sledi trag velikog romskog džezera Đanga Rajnharta.

Emisiju vode Una Beriša i Branko Đurić.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво