Nedeljom za selo

Setva pšenice u Srbiji se zahuktava, pošto su u toku optimalni rokovi za završetak najvažnijeg jesenjeg posla. Procenjuje se da će hlebnim zrnom biti zasejano oko 550 hiljada hektara. Zbog smanjenog roda i niske otkupne cene pšenice, mnogi ratari opet će koristiti seme sa tavana, što će se odraziti i na prinos, i na kvalitet.

Berba jabuka privodi se kraju. Rod i kvalitet su zadovoljavajući, ali ne i cene. Zbog toga većina voćara jabuke za sada skladišti.

Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za agrarna plaćanja raspisala je konkurs za mlade poljoprivrednike. Pravo na podsticaj ima punoletni mladi poljoprivrednik , koji je kao nosilac ili član poljoprivrednog gazdinstva prvi put upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava počev od prvog januara 2018-te godine i nalazi se u aktivnom statusu. Najviši ukupni iznos podsticaja je milion i po dinara. Prijave na Konkurs mogu da se podnesu do 31-vog decembra, a detaljne informacije o uslovima mogu se pronaći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Bračni par Todorović iz sela Goločela u opštini Koceljeva, živi isključivo od poljoprivrede. Bave se svim i svačim- od ratarstva i stočarstva, preko voćarstva, do pripreme zimnice. I pored toga, tvrde, teško se preživljava, jer svi njihovi proizvodi odu u bescenje.

Selo Skorenovac u opštini Kovin u samom je vrhu seoskog turizma u Srbiji. Domaćini su se udružili i iskoristili blizinu Beograda, kao i drugih zanimljivih destinacija, da privuku strane goste, najviše iz Mađarske. O tome nam je pričao predsednik Udruženja domaćina eko ruralnog turizma Skorenovac Dani Erne.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво